Záchranáři a hasiči nacvičovali v Lounech evakuaci zimního stadionu při úniku čpavku

Několik hasičských jednotek, policie i záchranáři dnes dopoledne vyjížděli k zimnímu stadionu v Lounech. Šlo o cvičení integrovaného záchranného systému. Podle jeho scénáře unikl na stadionu čpavek a bylo třeba rychle evakuovat a ošetřit desítky návštěvníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři a hasiči nacvičovali v Lounech evakuaci zimního stadionu při úniku čpavku

Záchranáři a hasiči nacvičovali v Lounech evakuaci zimního stadionu při úniku čpavku | Foto: Jan Beneš

Je devět hodin dopoledne, na zimním stadionu v Lounech je kolem dvou set lidí, převážně děti, některé z nich bruslí. V tom se zazní hlášení:

„Vzhledem k tomu, že došlo k úniku čpavku v prostoru zimního stadionu, žádáme, všechny návštěvníky, aby urychleně opustili halu zimního stadionu.“

Všem hasičům v okolí následně zazvoní telefon a v něm se ozve:

„Vyrozumívací zpráva: Únik nebezpečných látek, do ovzduší, Louny - Cukrovarská zahrada, únik čpavku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Cvičení hasičů a záchranářů zachytil Jan Beneš

Jen krátce poté už k zimnímu stadionu přijíždí první hasičské vozy. Z hasičského vozu vyskakuje muž s maskou a přístrojem v ruce:

„Jednotka po příjezdu na místo vyšle průzkumníka, který má dýchací přístroj a detektor unikajícího plynu, a on vytýčí zónu, kam technika může, nebo nemůže zajet,“ popisuje mluvčí hasičů Milan Rudolf.

Cvičné zlomeniny a tržné rány

Učitelky mezi tím vyvádí děti ze stadionu, trvá to jen pár minut a na stadionu zůstávají ranění. Někteří utrpěli zlomeniny při snaze rychle opustit stadion, na ledě pak jsou ti, kteří utrpěli tržné rány.

Záchranáři a hasiči nacvičovali v Lounech evakuaci zimního stadionu při úniku čpavku | Foto: Jan Beneš

Rozhodčí sledují zásah a snaží se odhalit chybné postupy. Jedné z chyb se hasiči dopouští hned v úvodu. Silně krvácejícího chlapce na ledě si nevšímají, věnují pozornost dívce se zlomeninou, která sedí hned vedle:

„Jednotka se měla zachovat trošku jinak a měla ho vzít dříve než toho předešlého pacienta,“ komentoval chybu hasičů rozhodčí Robin Kastner.

Rozvoz na evakuační stanoviště

Před stadionem už stojí několik sanitek, jejich posádky ošetřují a nakládají raněné. K areálu přijíždí hasičský evakuační autobus, jeho úkolem je odvézt evakuované děti, vysvětluje Milan Rudolf:

„Jsou rozváženy na evakuační seřadiště mimo dosah nebezpečné zóny.“

„Kdyby to bylo v reálu, tak bych se asi hodně bála,“ řekla mi Eliška ze šesté třídy.

A co říká na cvičení učitelka Alena Gajdošíková?

„Ta situace, kdyby byla skutečná, reálná, tak si myslím, že by to bylo asi dramatičtější, podstatně. A zase je dobré, že si to děti vyzkoušely.“

Hasiči ve speciálních oblecích následně začali likvidovat havárii ve strojní části stadionu. Celý zásah by trval přibližně dvě hodiny.

Po skončení cvičení jej hasiči i záchranáři vyhodnotí tak, aby při ostrém zásahu už nedocházelo k případným chybám.

Záchranáři a hasiči nacvičovali v Lounech evakuaci zimního stadionu při úniku čpavku | Foto: Jan Beneš

Jan Beneš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme