U soudu s Bartákem by měl promluvit šéf zbrojovky Praga Export

Městký soud v Praze se dnes opět vrací k výslechu svědků v kauze údajné korupce kolem armádních Tatrovek, v níž je obžalovaný někdejší ministr obrany Martin Barták. Po přímých aktérech schůzky, na níž si měl Barták údajně říci o zhruba osmdesátimilionový úplatek, budou vypovídat další lidé, kterých se kauza nějak týká. Dnes by to měl být šéf zbrojovky Praga Export Petr Ptáček. Do čtvrtka by měl vypovídat i bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V kauze jde o armádní zakázku na auta. Tatra nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl.

Subdodavatelem Tatry byla Praga Export. Tatra však Pragovce, jejíž šéf by měl dnes u soudu vypovídat, kvůli problematickým dodávkám vypověděla smlouvu.

Barták tvrdí, že v roce 2008 na schůzce na střelnici v Centerville v USA – kde byl tehdy v roli prvního náměstka ministryně obrany Vlasty Parkanové – manažerům Tatry doporučil, aby vypovězení smlouvy firmě Praga nějak vykompenzovali. Podle Bartáka totiž Tatra Pragu vytunelovala.

Dva někdejší představitelé Tatry William Cabaniss a Duncan Sellars ovšem tvrdí, že si Barták řekl o úplatek.

„Řekl, že za určitou sumu peněz se problémy mezi Tatrou a firmou Praga vyřeší,“ řekl před dvěma týdny u pražského Městského soudu William Cabaniss.

Kauza začala už v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun. Tatra ve výběrovém řízení nezvítězila, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl.
Soud se zabývá tím, zda si Barták ještě jako první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové v roce 2008 na schůzce v USA řekl o úplatek tehdejším manažerům automobilky. Údajně žádal v přepočtu o 80 milionů korun za to, že firma i přes vypovězení smlouvy českému subdodavateli zakázku získá.

Barták, kterému v případě prokázání viny hrozí až dvanáctiletý trest, tvrdí, že celý případ nedává smysl.

„Já jsem nikdy ani pana Cabanisse ani pana Sellarse, kterého vůbec neznám, nikdy nevyhledal. To ostatně říkají i oni sami. To znamená, že bych musel být blázen, kdybych si něco připravoval, abych počkal, až mě někdo náhodně osloví, vždyť je to úplný nesmysl,“ podotkl Barták.

V prospěch Bartáka vypovídal i čtvrtý z aktérů schůzky na americké střelnici – tehdejší český premiér Mirek Topolánek. Ten soudu řekl, že mu Barták během jednání jen překládal do angličtiny a o korupční nabídce prý rozhodně nemluvil.

„Kdybychom my uměli hájit své české zájmy tak jako Američani hájí ty americké, tak jsme bohatá země,“ glosoval Topolánek kauzu Tatrovek.

Český rozhlas, kov, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme