Finanční úřady mají napilno, počet daňových přiznání se letos zvýšil

Lidé odevzdali 1 milion a 850 tisíc daňových přiznání za rok 2013. Podle Generálního finančního ředitelství úřady na dani z příjmu fyzických osob vybraly k 1. dubnu přes šest miliard korun. To je o dvě miliardy víc než loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daně, daň, daňové přiznání,  formulář (ilustrační foto)

Finanční úřad, daně, daň, daňové přiznání, formulář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Termín k podání přiznání a zaplacení daně vypršel v úterý, v případě využití služeb daňového poradce se lhůta prodlužuje až do 1. července. Daňová přiznání teď kontrolují jednotlivé finanční úřady.

„Letos je toho hodně, mraky přepravek plus pojízdné tašky. Je toho hodně, víc než loni,“ potvrzuje pracovnice podatelny finančního úřadu Věra Zacharovová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu daňových přiznání se vypravil sledovat reportér Jaroslav Skalický

„Všechno sešijeme, orazítkujeme a postupně tomu dáváme jednací číslo,“ dodává Věra Zacharovová. Daňová přiznání se pak dostávají na stůl jednotlivým referentkám správy daní.

„Formálně ho odkontroluji, zjistím, zda je podepsané, aby nemělo první vadu podání, zdali je na správném tiskopise, a poté přenáším jednotlivé řádky daňového přiznání a opisuji údaje do systému,“ popisuje Petra Purkrtová.

„Kontrolujeme všechny druhy příjmů, zdali výsledná daňová povinnost souhlasí s daňovou povinností, kterou si v přiznání uvedl poplatník. Pokud se sejdeme, daňové přiznání je v pořádku a dochází k jeho vyměření,“ doplňuje vedoucí referátu daní z příjmu fyzických osob Olga Vachtlová.

Případné přeplatky na dani musí úřad lidem vrátit do měsíce.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme