Dohoda o prodeji dvanácti letadel L-159 Iráku je před uzavřením

Česká republika se dohodla s Irákem, že mu prodá 12 letounů L-159 Alca. Potvrdilo to ministerstvo obrany a také firma Aero Vodochody, která podzvukové bitevníky vyrobila a která je pro českou armádu skladuje. Dohodu musí ještě schválit jak česká, tak irácká strana. Musí také souhlasit partneři, v tomto případě Spojené státy. Jejich technologie je totiž součástí letadel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letouny L-159 ALCA

Letouny L-159 ALCA | Foto: Jan Kouba

Právě to se v minulosti ukázalo jako vážná překážka prodeje těchto bitevníků. Američtí partneři Aera totiž v mnoha případech měli výhrady k zemi, která o letadla projevila zájem.

V podstatě v poslední chvíli například zabránili velkým kontraktům s Bolívií nebo Venezuelou. V případě Iráku se ale dá očekávat souhlas Spojených států, protože Irák získá americké stíhačky F-16. Jejich piloty bude cvičit právě na L-159.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném prodeji letounů L-159 Iráku mluvila Jitka Hanžlová

„Letoun L-159 má v podstatě velice podobnou koncepci uspořádání pilotního prostoru a ovládacích prvků jako F-16. Takže v principu se k tomu hodí. Samozřejmě bude potřeba tam udělat nějaké úpravy, nastavit tam některé avionické systémy, ale v zásadě k tomu ty letouny vhodné jsou,“ říká letecký publicista Tomáš Soušek.

Mluvčí vlastníka Aera - společnosti Penta - Martin Danko potvrdil, že česká letadla budou k dispozici poměrně rychle:

„Počítá se, že několik z těch letadel bude dodaných v rámci současných letadel, které jsou používané, a zbylé by byly dodané z těch, které jsou uskladněné. Protože smyslem kontraktu a jedním z úspěchů byl fakt, že irácká strana požaduje tyto letadla poměrně rychle.“

Úspory za skladování

Česká armáda se potřebuje nadbytečných letadel zbavit. Má jich celkem 72, využívá ale jen třetinu. 36 bitevníků zůstává zakonzervovaných. A to znamená značné náklady.

Kromě jednapadesáti miliard, které za ně původně zaplatila, jsou to každé dva roky další miliony, které platí Aeru za speciální konzervaci ve speciálním obalu v ochranné dusíkové atmosféře. A také za udržování části uskladněných strojů v provozuschopném stavu.

I když se částka postupně snižuje, zatím od roku 2006 do letošního roku zaplatila armáda Aeru 274 miliony korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodeji 12 letadel L-159 Iráku jsme v Ranním interview Radiožurnálu mluvili s leteckým publicistou Tomášem Souškem

I proto považuje bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý prodej Iráku jako výhodný:

„Za prvé, ministerstvo obrany se zbaví zátěže, která tím, že se musí platit uskladnění, existuje. A za druhé, L-159 se dostanou do prostředí, kde mohou dokázat své schopnosti. Nejen v oblasti výcviku, ale možná dokonce i v oblasti bojových kapacit, které jsou u těchto L-159A k dispozici. Takže já to považuji po dlouhé době za dobrý úspěch.“

Když budou Alcy úspěšně ve vzduchu, mohou o ně projevit zájem další země. Hodnota současného kontraktu s Irákem se odhaduje na 4 miliardy korun.

„Myslím, že v tuto chvíli z hlediska armády cena už není tak rozhodující. Je skutečně důležité, že se armáda letounů zbaví, protože pro ně nemá využití a také to, že dostanou k zahraničnímu uživateli a budou moci prokázat své schopnost,“ říká letecký publicista Tomáš Soušek.

Grafický profil bitevníku L-159 se základními parametry | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme