Počasí přeje sezónním pracím, nezaměstnanost na jihu Čech proto klesá

Oproti zimním měsícům ubývá lidí bez práce, míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji klesla na 7,4 procenta. Zaměstnání v březnu našly necelé 4000 lidí. Situace na trhu práce je v jižních Čechách příznivější než ve většině ostatních krajů – Jihočeský kraj obsadil čtvrté místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ústí nad Labem

Úřad práce v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Dá se říct, že situace se zlepšila ve všech okresech Jihočeského kraje. Ve všech okresech nezaměstnanost poklesla, přičemž nejvýraznější pokles jsme evidovali v okrese Jindřichův Hradec,“ upřesňuje analytik Krajského úřadu práce v Českých Budějovicích Jiří Beran.

Nezaměstnanost v okrese Jindřichův Hradec klesla o téměř deset procent, což je zároveň nejvíc v celé republice.

Podle Berana může za úbytek nezaměstnaných včasný nástup sezónních prací. Zatímco v prosinci nebo lednu počasí trhu práce spíše škodilo, protože na horách nebyl sníh a střediska nepotřebovala velké množství pracovníků, na jaře naopak mohli díky teplu začít dříve pracovat zemědělci nebo stavebníci.

Dosud navíc zůstávají některá místa volná. „Stále je tam velká poptávka po řidičích nákladních aut na dálkovou dopravu, ale je tam zájem právě o kuchaře, kuchařky, číšníky, servírky. Teďka na jaře se relativně zvyšuje zájem i o sezónní práce, jako jsou třeba zedníci a podobně,“ dodává Beran.

Nezaměstnanost v březnu klesla na 8,3 procenta. Přispěly k tomu sezónní práce

Číst článek

Míra nezaměstnanosti v České republice klesla na 8,3 procenta z únorových 8,6 procenta. Celkový počet lidí bez práce meziměsíčně klesl téměř o 20 tisíc. Úřady ale stále evidují přes 600 tisíc nezaměstnaných.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla koncem března v Ústeckém kraji, a to 11,7 procenta. Nejméně lidí bez práce bylo v Praze, konkrétně 5,4 procenta. V březnu se také zvýšil počet volných pracovních míst.

Březnová míra nezaměstnanosti v českých okresech | Foto: ČTK

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme