Venezuelská opozice se sejde s vládou. Pokud bude přímý přenos z jednání v rozhlase a televizi

Venezuelská opozice souhlasí s rozhovory s vládnoucí stranou, má ale podmínky. S nabídkou k jednání bez předběžně sjednané agendy nebo podmínek přišel prezident Nicolás Maduro. Ke vstřícnému kroku ho přiměli ministři zahraničí jihoamerických států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Nicolás Maduro oznámil zatčení tří generálů

Prezident Nicolás Maduro oznámil zatčení tří generálů | Zdroj: Reuters

Strany sdružené do jednotné protivládní fronty jsou ochotné prolomit dosavadní bariéru.

Žádají ale jasná pravidla hry: předem daná témata jednání, stejné podmínky pro obě strany a přímý přenos z prvního kola rozhovorů ve státním rozhlase a televizi.

Opozice by ještě ráda jako zprostředkovatele také zástupce Vatikánu - toho zatím vláda nepozvala.

Prezident Nicolás Maduro nabízel opozici jednání, ta je odmítala a požadovala například propuštění lidí zadržených při protivládních protestech, které trvají už skoro dva měsíce.

Opozice: vláda potlačuje rozdílné názory

Podle opozice je vláda nekompetentní a nedemokraticky potlačuje rozdílné názory. Vládní socialisté mluví o fašistickém spiknutí a pokusu o protiústavní převrat.

V poslední době bylo zatčeno několik opozičních politiků. Například v případě jednoho starosty to bylo za to, že nezakročil proti protestům. Parlament také zrušil mandát jedné opoziční poslankyni za to, že se údajně zapojila do zahraničního spiknutí proti vlastní zemi.

Venezuelský prezident Maduro už v polovině března vyzval Spojené státy, aby se zapojily do jednání o Venezuele. Navrhl takzvanou mírovou komisi, kterou by měla zaštítit Unie jihoamerických států. Maduro ale zároveň šéfovi Bílého domu Baracku Obamovi řekl, aby přestal podporovat skupiny, které chtějí venezuelského prezidenta zabít.

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu | Foto: Reuters

Zahraniční zásahy do venezuelské politiky vidí i tamní opozice. Jedna z opozičních političek prohlásila, že pochod příznivců socialistické vlády a ozbrojených složek zosnovala Kuba a že důstojníci museli nátlaku podlehnout přes svůj nesouhlas.

Prezident Maduro už dříve obviňoval Spojené státy a Kolumbii z podněcování protestů. Kvůli údajným snahám o zahraniční intervenci dokonce přerušil styky s Panamou.

Na provládní manifestaci prezident varoval demonstranty z druhého tábora, že jejich pochody rozežene silou. Opozice ale prohlásila, že protesty proti zdražování, nedostatku zboží a vysoké kriminalitě budou pokračovat.


Zvětšit mapu

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme