Jen tři z městských firem v Brně zveřejnily smlouvy, aktivisté budou město žalovat

Brněnské městské firmy podle aktivistů nezveřejňují smlouvy. Hnutí Žít Brno požádalo například o smlouvy dokládající opravu ulice Milady Horákové nebo dodání systému na SMS jízdenky. Odpověď ale nedostali, nyní se tedy pokusí smlouvy získat formou odvolání, případně žalob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnská MHD

Brněnská MHD | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

„Brno většinově vlastní devět firem. Z devíti oslovených firem jenom tři ve lhůtě zaslaly ty požadované smlouvy,“ říká Matěj Hollan z hnutí Žít Brno.

Dalších šest společností podle něj buď nereagovalo vůbec, nebo odmítlo smlouvy vydat.

Za současný stav aktivisté kritizují brněnský magistrát. Podle mluvčího magistrátu s tím ale město nemůže nic dělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na smlouvy městských firem se v Brně ptala reportérka Tereza Kadrnožková

„Městské organizace mají svojí právní subjektivitu, jsou samostatné právní osoby a magistrát jím není v tomto případě žádným nadřazujícím orgánem,“ vysvětluje mluvčí Pavel Žára.

Město Brno je stoprocentním vlastníkem akciových společností Brněnské komunikace, Dopravní podnik města Brna, Lesy města Brna, Technické sítě Brno, Teplárny Brno, Pohřební a hřbiotvní služby města Brna a SAKO, která zajišťuje svoz odpadů, a Starez Sport, která spravuje městská sportoviště a rekreační plochy. Jedenapadesát procent akcií město vlastní v Brněnských vodárnách a kanalizacích.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme