Koncesi na prodej lihovin má v Prostějově už asi polovina hostinských, za týden hrozí pokuta

Už od příštího čtvrtka budou prodejci tvrdého alkoholu potřebovat novou koncesi. Povolení potřebují všude, kde je možné tvrdý alkohol koupit. Nejen bary nebo hospody, ale i benzínové pumpy, obchody nebo trafiky. V Prostějově ji má vyřízenou asi polovina z 1500 hostinských. Zatím je zdarma, po 17. dubnu za 500 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystavené lahve s alkoholem v baru

Vystavené lahve s alkoholem v baru | Foto: Petr Jindra

„Mám ji vyřízenou, byl jsem tam ještě v minulém roce. Myslím si, že spousta lidí to nechá na poslední chvíli a živnostenský úřad s tím bude mít spoustu práce,“ říká vedoucí jedné z prostějovských restaurací Jan Páleník.

Nová povinnost platí i pro kavárny. „Hned v lednu jsem to vyřídila, byli jsme mezi prvními. Nechtěla jsem za to pak platit,“ říká majitelka jedné z nich, Jana Šebková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prostějovských hostinských se na povinnou koncesi na prodej lihovin ptala reportérka Monika Tomášková

Provozovatelé, kteří si koncesi do 17. dubna nevyřídí, totiž potom za její vydání zaplatí správní poplatek 500 korun.

„Na Západě nebo v Americe to mají, je to asi správné, když někdo prodává alkohol,“ dodává Šebková. O tom, jestli české kontrolní orgány prodejce uhlídají, má ale jisté pochybnosti.

Koncesi na prodej tvrdého alkoholu si v Prostějově vyřídila zatím necelá polovina ze zhruba 1500 hostinských. Podle mluvčí radnice Jany Gáborové se ale nedá předem odhadnout, kolik podnikatelů bude povolení potřebovat.

„Přibývají k tomu tisíce živnostníků, kteří mají obchod. Ti všichni by si také měli požádat, pokud chtějí od 18. 4. lihoviny prodávat,“ vysvětluje mluvčí.

K vyřízení koncese stačí s občanským průkazem přijít na živnostenský úřad, kde povolení podnikateli zdarma vystaví.

„Pokud budou lihoviny prodávat či rozlévat bez koncese, hrozí jim ve správním řízení pokuta až milion korun,“ varuje Gáborová. Prodejce lihovin mohou kontrolovat celníci i živnostenský úřad.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme