Náchod má zájem o koupi části pozemků po textilce Tepna, počká na právní analýzu

Očekávaná bouřlivá diskuse zastupitelů Náchoda kvůli možné koupi areálu bývalé textilky Tepna nebo jeho části se nekonala. Město celý pozemek nekoupí, ale bude jednat dál o získání jeho pětiny. Zastupitelstvo zároveň souhlasilo, aby tam investor vybudoval obchodní centrum, pokud to bude v souladu s územním plánem. Jednání skončilo rezignací zastupitele Jana Ježka ze Strany zelených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta Náchoda Jan Birk

Starosta Náchoda Jan Birk | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Cítil jsem povinnost mandát složit, protože se mi nepovedlo záměru nějakým způsobem zabránit. Nebo ho nějak ovlivnit tak, aby nebyl realizován ve stávající podobě,“ vysvětluje svůj krok Jan Ježek ze Strany zelených.

Společnost JTH Holding chce místo Tepny postavit obchodní centrum. Zastupitelstvo to odsouhlasilo za předpokladu, že bude v souladu s územním plánem. Podle Ježka se zastupitelé nezachovali tak, jak by bylo zapotřebí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání náchodského zastupitelstva sledovala redaktorka Kristýna Štanderová

„Zastupitelstvo nepostupuje odpovědně vzhledem k tomu záměru, který chce pan Třešňák realizovat. A já už jsem vyčerpal všechny možnosti,“ říká.

Náchodští zastupitelé odmítli koupit celý areál, který by stál 73 milionů korun. Zároveň uložili radě města, aby vyjednala s investorem podmínky k projektové dokumentaci. Ten by tak investoval peníze do městského majetku.

„Zadarmo zrekonstruuje komunikaci za továrnou. Více zeleně, vodní prvky, propojení pro pěší s Karlákem. Dále nové chodníky na hlavní komunikaci na 1/14. A další věci,“ popisuje starosta Jan Birke z ČSSD.

Zásobovací komunikaci už JTH Holding podle člena představenstva Jana Greenera slíbil opravit. Ke druhé komunikaci bude chtít znát podrobnosti.

„Prověříme napřed, o jakou část a úsek komunikace se jedná, v jakém rozsahu by úpravy byly. A po nějaké analýze vydáme závazné stanovisko. Naším cílem je, aby všechno působilo harmonicky čili včetně zeleně,“ vysvětluje.

Zastupitelstvo ale kvůli areálu Tepny hlasovalo ještě jednou. Pověřilo radu vypracováním právní analýzy k možnosti koupi části pozemků. Asi 5 a půl tisíce metrů čtverečních za zhruba 15 milionů korun.

„Právní analýza nám řekne kroky, které pro to musíme udělat. Třeba právník řekne, že to není možné, protože je to například v rozporu se zákonem o obcích. Pak to prostě neuděláme, protože nebudu překračovat zákon,“ naznačuje Birke.

O koupi části pozemků po bývalé Tepně by měli zastupitelé hlasovat nejpozději v červnu. Náchod ji může koupit, aniž by si na ni půjčoval peníze. Jednání se zatím netýkala toho, co by na ní radnice chtěla postavit.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme