Velikonoční nákupy přitahují do obchodů kapsáře, varují královéhradečtí policisté

Velikonoce jsou stejně jako Vánoce rájem pro kapsáře. Většina lidí před svátky vyráží do obchodů pro zásoby jídla a pití. Právě toho využívají zloději. K tomu, aby vzali peněženku, jim stačí jen pár vteřin nepozornosti jejího majitele nebo tlačenice lidí. Mezi regály v Hradci Králové tak teď nakupující mohou kromě prodavačů potkat i policisty, kteří chtějí kapesním krádežím zabránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapsáři - ilustrační foto.

Kapsáři - ilustrační foto. | Foto: Městská policie Bílina

Jedním z policistů, kteří v královéhradeckých obchodech varují zákazníky před kapsáři, je i Jan Čížkovský. „Doporučujeme nikde si nic neodkládat a mít své věci neustále pod kontrolou,“ zdůrazňuje hlavní zásadu a pokračuje:

„Boční kapsa u kabátu nebo zadní kapsa u pánských kalhot nejsou bezpečným místem. Doporučoval bych buď vnitřní náprsní kapsu, nebo malou kabelku pověšenou přes rameno vepředu na břiše.“

Kapsáři řádí hlavně před Vánoci, zvýšeným rizikem je ale i období Velikonoc. „Nákupy jsou větší, a právě proto zde i my působíme,“ potvrzuje Čížkovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak snížit riziko okradení kapsářem, zjišťoval reportér Ondřej Vaňura

Zloději však číhají také v prostředcích hromadné dopravy, na tržnicích, kde je hodně lidí. „Žena, která nese kabelku za tělem, například v tlačenici nebude reagovat na letmý dotyk. Otočí se jednou, dvakrát, potřetí už ne a toho zloděj využije,“ popisuje policista.

Kapsáři navíc často nejsou sami a působí ve skupině. „Jsou rozmístění, část udělá nějakou scénu, aby odpoutala pozornost od kabelky či kapsy. Například se začnou prát děti, naše pozornost je v tu chvíli upoutána jinam,“ dává příklad Čížkovský.

Doporučuje proto nosit u sebe jen malý objem peněz, peněženku mít v náprsní kapse a ideálně používat platební kartu.

Pokud už ke ztrátě peněženky přesto dojde, nejprve je třeba zablokovat platební kartu. „Potom bych věc oznámil v obchodě, jestli si strážní služba nevšimla někoho podezřelého, a poté bych věc řešil přes policii. Ale je třeba to řešit ihned,“ uzavírá Jakub Čížkovský.

V celé České republice policisté v loňském roce řešili zhruba 15 tisíc kapesních krádeží.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme