Dlažební kostky ze třídy Míru patří Pardubicím, zjistilo se zpožděním vedení města

Historické kostky z opravované třídy Míru zůstanou Pardubicím. Stavební firma Syner na ně podle dokumentace a smlouvy nemá nárok. Volení představitelé města zjistili, že žulová dlažba zůstane v jejich majetku po více než měsíci od zahájení oprav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žulové dlažební kostky z pardubické třídy Míru

Žulové dlažební kostky z pardubické třídy Míru | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Stavební dělníci odkryli při rekonstrukci třídy Míru historickou dlažbu, která byla desítky let skrytá očím lidí pod asfaltovou vrstvou. Podle některých odborníků může mít po vytěžení cenu několika milionů korun.

Vedení města tuto středu, víc než měsíc po zahájení oprav, zjistilo, že žulové a poměrně cenné kostky zůstanou městu. Do té doby si zástupci města mysleli, že si je nechá stavební firma Syner, která ulici opravuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

S primátorkou Štěpánkou Fraňkovou ze Sdružení pro Pardubice mluvila Drahomíra Bačkorová

„V zadávacích podmínkách bylo, že kostky zůstanou firmě. Jsou špinavé, pod asfaltem a některé významně narušené,“ řekl dříve první náměstek primátorky Jindřich Tauber z ČSSD.

Jeho slova v minulosti potvrzovala také primátorka Štěpánka Fraňková ze Sdružení pro Pardubice.

„Zaprvé je to projekt, kde čerpáme peníze z Evropské unie, a z něj nemohou být žádné větší výdělky. Zadruhé jsem opravdu přesvědčena o tom, že kostky jsou znehodnoceny natolik, že je nelze dále použít,“ uvedla Fraňková.

Primátorka prý měla špatné informace

Z dokumentace i ze smlouvy ale vyplývá, že kostky i další vytěžený materiál, jako obrubníky nebo dlaždice, patří městu.

Primátorka Fraňková v současné době říká, že měla od úředníků i svého prvního náměstka špatné informace.

Žulové dlažební kostky z pardubické třídy Míru | Foto: Honza Ptáček

„Kostky jsou v majetku města. Budou vytěženy a uloženy na mezisklad do Služeb města Pardubice. Vyhodnotíme stav kostek a pak s nimi dále naložíme,“ uvedla Fraňková.

O tom, že je nutné kostky odvézt, očistit a uskladnit, nevěděla ani ředitelka Služeb města Pardubice Lea Tomková.

„Věděla jsem, že tam kostky jsou, ale jakým způsobem je to ve smlouvě vyřešeno, jsme nevěděli. V podstatě jsme dostali tu informaci předevčírem ráno,“ podotkla Tomková.

Zjistilo se také, že kostky nejsou kónické. Mohou být tedy poškozené, ale dají se otočit a znovu použít.

„Informace, kterou jsme na začátku dostali, že se jedná o kostky, které nejdou otočit, se nezakládá na pravdě. Kostky se dají otočit a použít v různých směrech. Informace, které jsme na začátku podávali, se nezakládaly na pravdě,“ přiznala pardubická primátorka Štěpánka Fraňková.

Podle dokumentace je na třídě Míru více než deset tisíc metrů čtverečních dlažby, sedm set metrů mozaiky, obrubníky a dlaždice. Po jejich vytěžení a odvozu odborníci posoudí, co z tohoto materiálu bude možné v budoucnu použít.

Anna Jadrná, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme