Svaz vinařů navrhl opatření pro účinnější boj proti černému trhu s vínem

Svaz vinařů navrhl ministerstvu zemědělství sérii opatření pro kontrolu výroby, prodeje a dovozu vín. Například sudové víno by nově měli prodávat jen licencovaní obchodníci. Zároveň by měly být vyšší sankce za nedovolené příměsi ve víně nebo za ředění vína vodou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místní víno je opravdu znamenité

Místní víno je opravdu znamenité | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Subjekty na trhu by se také měly rozdělit na výrobce a obchodníky. Slovo „vinařství" totiž mají v názvu i firmy bez vlastní produkce. Stát by podle vinařů také měl účinněji bojovat proti nelegálnímu dovozu.

„Všichni víme, že se víno dováží na jedny papíry. Pokud průvodní doklad není někde orazítkován a zanesen do systému, funguje to pořád dokola,“ říká výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Ministerstvo zemědělství se prý nelegálním dovozem vína zabývá už delší dobu.

„V loňském roce jsme připravili ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel pravidelné předávání průvodních dokladů o přepravě vín do registru vinic. Tyto údaje má také k dispozici Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ uvádí Radek Melichar z tiskového odboru ministerstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opatření navržená Svazem vinařů shrnula reportérka Vlasta Gajdošíková

Počet inspektorů je ale tak malý, že neumožnuje účinnou kontrolu, jak upozornil prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

„Na Jihomoravský kraj je činných zhruba 7 inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce a celní správa má ve službě zhruba 10 příslušníků,“ vypočítává.

Problémy na trhu s vínem má vyřešit meziresortní skupina, která připraví návrh legislativních a organizačních změn. Podle vinařů je nejvyšší čas. Inspekce v posledních letech nachází nedostatky u třetiny z asi tisíce kontrolovaných vzorků. Dramaticky přitom roste podíl odhalení nedovolených příměsí ve víně, ředění vodou a klamavého označení zahraničního vína jako tuzemského.

„Třeba v roce 2010 bylo devět přestupků tohoto charakteru. V roce 2013 už jich bylo při stejném počtu kontrol 163,“ tvrdí Nyitray.

Větší pravomoci pro inspektory

Dobrý přehled o nešvarech v obchodu s vínem poskytuje webový portál Potraviny na pranýři. Potenciálně nebezpečné může být přidávání nepovolených látek do vína. Může jít o uměle přidané cukry, barviva, ale také o syntetický glycerol.

„Většinou jsou to látky, které samy o sobě až tak nebezpečné nejsou. Ale viděli jsme, že i v lihové aféře se přidávaly různé látky a skončilo to padesáti mrtvými,“ připomíná Půček.

„Myslím si, že by se to mělo zamezit, protože to v konečném důsledku poškozuje moravská vína, která jsou exkluzivní a je jich relativně málo,“ domnívá se vinař Kamil Prokeš z malého vinařství na Břeclavsku.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce už oznámila, že zvýší pokuty pro ty prodejce pančovaného vína, kteří si z předchozích postihů nic nedělali. Ředitel inspekce Martin Klanica doufá, že novela zákona o této organizaci přinese inspektorům větší kompetence.

„Zavádí se oprávnění inspektorů sjednat si přístup do kontrolovaných prostor včetně otevření uzavřených prostor, což dosud nebylo,“ uzavírá Klanica.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme