Chilští hasiči dál bojují s ničivým požárem ve Valparaísu. Zemřelo už 14 lidí

Stovky hasičů v chilském Valparaísu už třetí den bojují s rozsáhlým požárem. Živel už si vyžádal 14 obětí na lidských životech a stovky zraněných – popálených či těch, co se nadýchali kouře. Tisíce lidí také musely opustit své domovy. Podle radnice je to nejhorší požár v dějinách přístavního města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár zničil v chilském Valparaísu na 500 domů

Požár zničil v chilském Valparaísu na 500 domů | Zdroj: Reuters

Prezidentka Michelle Bacheletová vyhlásila stav katastrofy, v terénu jsou tisíce hasičů i carabiniérů.

„Nejdřív zemětřesení, a teď tohle. Je to hrůza, oheň ohrožuje tolik sousedů, tolik lidí,“ postěžovala si obyvatelka Valparaísa, která připomněla opakované silné otřesy půdy, které zemi postihly před několika týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O požáru v Chile informoval jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Co se požáru týká, hoří už od sobotního odpoledne. Poslední zprávy jsou už optimističtější, podle velitele zásahových jednotek se požár podařilo takzvaně uzavřít, tedy hasit ze všech stran, krizové středisko ministerstva vnitra však varuje, že zdaleka není vyhráno.

Problémem je silný vítr a složitý terén a rozsah požáru – ten se rozšířil do čtyř kilometrů a spálil 850 tisíc hektarů – a podle toho, že ty domy nejsou ani nijak zčernalé, se zdá, že to byl rychlý a prudký oheň.

Škody jsou značné. Zatím poslední úřady potvrzená čísla mluví o tom, že 2100 domů plameny zničily tak, že se nedají obývat a 12500 lidí muselo být evakuováno.

Původně se mluvilo o tom, že požár zničil hlavně domy, které nejsou postavené v souladu s předpisy, které jsou ve čtvrtích na kopcích nad mořem postavené v úzkých uličkách ze snadno hořlavých materiálů, ale ukázalo se, že to byly i domy solidní, postavené podle předpisů.

Vyšetřovatelé už znají místo, odkud se požár rozšířil. Bylo jediné a bylo to poblíž skládky v jednom ze zalesněných kopců. Požáru si první všiml jeden z lesníků, kteří dohlížejí na pořádek v lesích. Není však jasné, jestli to bylo samovznícení, nebo jestli požár způsobil člověk. Na místě pracují kriminalisté a hledají stopy.

Kromě ošetření zraněných a těch, co se nadýchali kouře, je teď hlavní téma starost o ty, co se stále nemohou vrátit domů a přebývají v provizorních přístřeších.

Katastrofa má už také své hrdiny, jedním z nich je poslanec Ivan Fuentes, jehož fotografie, jak se zpocený a špinavý snaží pomoci obyvatelům přímo na místě, se rozletěly po internetu.

Někde je k nim přiložena pro srovnání fotka jiného poslance, jak v krásném oblečení táhne pytel s oblečením, usmívá se, a nechá se přitom fotit – vše evidentně zinscenované.

Hrdiny je určitě taky 1300 dobrovolníků, kteří pomáhají, a také hasiči, protože zareagovali skutečně rychle – 15 minut od nahlášení požáru byli na místě hasiči a několik minut na to už bylo ve vzduchu hasicí letadlo.

I když ve Valparaísu dochází k menším lesním požárům každoročně, tento je svým rozsahem zcela výjimečný.

Ničivý požár v chilském Valparaísu stále není pod kontrolou | Foto: ČTK

David Koubek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme