Českými Budějovicemi budou opět procházet tradiční průvody hrkačů

72 mužů s hrkačkami bude od dnešního večera až do soboty nahrazovat zvony v Českých Budějovicích. Velikonoční hrkání pořádá divadlo Víti Marčíka. Průvody lidé uvidí i několikrát za den.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velikonoční hrkání v Českých Budějovicích

Velikonoční hrkání v Českých Budějovicích | Foto: Miroslav Duschek

Dnešní hrkání začne židovskými písněmi od 16 hodin. Od 17 hodin bude mše v katedrále sv. Mikuláše. Až poté vyrazí průvod mužů v maskách a s hrkačkami napříč městem.

„My hrkáme kvůli tomu, že od čtvrtka do sobotní noci nezvoní na celém světě zvony. A ti hrkače nebo trakaře nahrazovaly zvony. A dřív s nimi ve vesnicích a městech procházeli ulicemi a oznamovali lidem, že je šest ráno nebo večer,“ popisuje Marčík.

Velikonoční hrkání ale neznamená pouze průvod. Každý den bude mezi hrkači a bubeníky symbol dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průvodech hrkačů v Českých Budějovicích informovala reportérka Kristýna Barchini

„Ve čtvrtek večer je to Poslední večeře. Na marách neseme Poslední večeři. V pátek ráno poneseme trámy a v poledne bychom letos poprvé chtěli mít Golgotu na kolečkách,“ říká Marčík.

Na Velký pátek navíc budou tesaři vyrábět v centru města dřevěné kříže. Potkat je můžete na Piaristickém náměstí, náměstí Přemysla Otakara II., U Beránka, U Černé věže a u Biskupského gymnázia.

Na Bílou sobotu projdou městem dva průvody. První vyjede z Piaristického náměstí ve tři čtvrtě na osm, druhý potom přesně v poledne.

Kristýna Barchini Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme