Lidé v Ekvádoru chtějí zabránit těžbě ropy v oblasti národního parku Yasuni

Ekvádor zřejmě bude muset vyhlásit referendum o těžbě ropy v cenné oblasti amazonského pralesa. Sdružení ochránců přírody a domorodých obyvatel národního parku Yasuni tvrdí, že nasbíralo dostatek podpisů. O vyhlášení lidového hlasování rozhodne soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amazonský deštný prales

Amazonský deštný prales | Foto: CC BY-SA 2.0, Jonathan Lewis

Těžbě se snaží zabránit skupina ochránců přírody a domorodých obyvatel zvaná Yasunidos. Nezabránila jí ani protikampaň těžařských firem.

Yasunidos volebnímu soudu předali přes 720 tisíc podpisů – potřebovali jich přitom ani ne 600 tisíc, tedy podpis každého dvacátého voliče. Soud teď musí podpisy prověřit, pak rozhodne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor kolem možné těžby ropy v ekvádorském parku přiblížil jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Park Yasuni je uprostřed oblasti amazonského deštného pralesa a má rozlohu 9820 km2, zhruba tolik jako Jihočeský kraj. Ukrývá obrovské přírodní bohatství, biologové tvrdí, že na jediném hektaru tam lze najít víc rostlinných druhů než v celé Severní Americe.

Žijí tam také tři indiánské kmeny, z nichž dva jsou zatím bez kontaktu s okolní civilizací.

Kromě toho jsou však na území parku také obrovská naleziště ropy, která lákají těžaře. Dokonce už se tam od 70. let těží, ale ve velmi omezené míře. Nový plán by znamenal nesrovnatelně větší zásah.

Těžaři a politici, kteří jsou pro těžbu, tvrdí, že pracovat se bude na tisícině rozlohy parku – tedy asi tisíci hektarech, jenže podle ochránců přírody je toto číslo jen plocha, kde se bude kvůli těžbě kácet, a nezahrnuje další vlivy na životní prostředí, třeba hluk a znečištění.

Ekvádorská vláda sice v roce 1998 sama vláda vyhlásila oblast kvůli ochraně přírody za nedotknutelnou, jenže ropa je zajímavý vývozní artikl a velký zdroj příjmů státního rozpočtu, a tak se současné vedení země už těžbě nebrání.

Současný prezident Rafael Correa ještě vyvolal proto jakousi celosvětovou sbírku – řekl, že když svět zaplatí alespoň polovinu z 3,6 miliardy amerických dolarů (asi 70 miliard korun), Ekvádor těžbu nedovolí – jenže přišel pouhý zlomek požadované částky, takže rozhodl o povolení průzkumných vrtů.

Řekl přitom, že to bylo nejtěžší rozhodnutí za dobu, co je v úřadu. Všechen zisk z těžby slíbil věnovat na boj proti chudobě.

David Koubek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme