250 havířovských učňů se stále nedostane do školy kvůli sporu o nájemné

Havířovské učiliště Baron school, které zavřelo dveře studentům, vyšetřuje policie. Učni se dnes opět do zamčené školy nedostali. Vlastník budovy je tam odmítá pustit. Tvrdí, že mu jednatel školy stále nezaplatil dluhy na nájemném. Zástupcem školy je někdejší šéf dozorčí rady zkrachovalé Moravia banky Jiří Baron, který prohlašuje, že nic nedluží. Studenti tak místo učení dnes vyrazili na branné cvičení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná školní třída

Prázdná školní třída | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Dveře školy jsou i dnes zamčené a na zvonek nikdo nereaguje. „Dneska jsem zjistil, že je prý nějaké branné cvičení. Takže nevíme vůbec nic. Škola je pořád zavřená, je to k vzteku.“

Martin Cholevík postává naštvaně před školou. Synovi zaplatil školné, učiliště dostávalo i krajské dotace.

„Zatím nevíme absolutně vůbec nic. Syn je rozzlobený, protože už si našel práci. Po vyučení má nastoupit, ale k tomu potřebuje výuční list a řidičský průkaz,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem havířovského učiliště sleduje reportér Stanislav Janalík

Obojí měl syn získat v této škole. Ale teď nic neví a jisté není ani to, jestli byla autoškola zaplacená. "Za školné jsme zaplatili pět tisíc ročně,“ dodává Martin Cholevík.

Slovní válka pak vypukla mezi vlastníkem budovy Janem Tesarčíkem a jednatelem školy Jiřím Baronem. Navzájem se obviňují ze lží.

Manželé Cholevíkovi se odpovědi na to, co bude s jejich synem, nedočkali. „To je neskutečné, cirkus. Dva kohouti se jen přetahují, kdo má komu co dát. Situace je neustále na mrtvém bodě,“ konstatují.

O havířovské učiliště se už zajímá i ministerstvo školství. Případ nechalo prošetřit školní inspekcí.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme