Nezaměstnané už neláká veřejná služba. Nemusí ji absolvovat pro zvýšení dávek

Radnicím na východní Moravě chybí lidé ve veřejné službě. Nezaměstnaní už nemusí kvůli zvýšení podpory odsloužit bezplatně povinné hodiny. Pro některá města byla bezplatná služba velkou pomocí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejně prospěšné práce

Veřejně prospěšné práce | Foto: Jana Huzilová

Například Uherské Hradiště dříve zdarma uklízely desítky lidí. Teď jsou to jednotlivci. Veřejně prospěšné práce totiž musí radnice částečně dotovat.

„Loni jsme nemuseli tento příspěvek připlácet, ale nyní se podmínky změnily a už ho budeme muset doplácet, nemáme to v rozpočtu,“ říká tajemník radnice Josef Botek.

Také ve Zlíně není o veřejnou službu zájem. „V minulosti to byly určitě desítky lidí, například v tuto chvíli zaměstnáváme čtrnáct lidí,“ potvrzuje mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Ředitelka zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová ale preferuje spíš placené veřejně prospěšné práce. „Právě proto, aby ten člověk vypadl ze systému státní podpory,“ vysvětluje.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme