Studenti na pražské koleji Švehlova oživují pozapomenutý sál, vzniká tam kulturní centrum

Švehlova kolej na pražském Žižkově ve svém suterénu skrývá architektonický poklad – původní divadelní sál z dvacátých let minulého století. Zašlou slávu tohoto prostoru teď studenti oživují. Sál plánují využívat jako multikulturní centrum nazvané Venuše ve Švehlovce. Otevřít by se mělo v říjnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sál v suterénu Švehlovy koleje v Praze, kde by mělo od podzimu začít fungovat multikulturní centrum Venuše ve Švehlovce

Sál v suterénu Švehlovy koleje v Praze, kde by mělo od podzimu začít fungovat multikulturní centrum Venuše ve Švehlovce | Foto: Archiv Zákulisí, z.s.

Sál se snaží obnovit spolek Zákulisí. Ten vznikl v roce 2012 jako neformální seskupení studentů. Dnes podporuje nekomerční kulturu v Praze.

„Objevilo jej sdružení Depresivní děti touží po penězích pro své představení Loni v Marienbadu a my jsme si uvědomili, že ten sál má velký potenciál a že bychom jej rádi zprostředkovali i dalším uměleckým projektům, protože si uvědomujeme nedostatek volných prostorů a nabízených rezidencí v Praze,“ říká za spolek Zákulisí Barbora Mitošinková.

Prostor by podle představ spolku měl mít stálé rezidenty, ale měl by hostit i další už hotové projekty, které se tam budou hodit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do sálu, kde bude multikulturní centrum Venuše ve Švehlovce, se vypravila redaktorka Veronika Štefanová

„My bychom se na tom jako Zákulisí rádi podíleli i dramaturgicky a dali sem prostor a nějaké zázemí pro další dva směry – dokumentární divadlo a sociální divadlo,“ doplnila Mitošinková.

Nejdříve však bude třeba sál připravit. Už třetího května do Venuše ve Švehlovce přijde skupina dobrovolníků a sál o rozloze téměř 200 metrů čtverečních uklidí. Úklidová četa bude z projektu Na den, který shání dobrovolníky pro neziskový sektor.

Stopy času na zdech bývalého společenského sálu by však měly zůstat.

„My bychom rádi ten prostor trošku zvelebili a je tady určitě hodně práce, nicméně jeho velkou hodnotou je právě ta patina, o kterou bychom nechtěli přijít,“ poznamenává další členka spolku Zákulisí Barbora Šupová.

kov, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme