Plzeň se s předstihem chystá na 70. výročí osvobození americkou armádou

Už za necelý měsíc čekají Plzeň Slavnosti svobody. Tentokrát budou obyvatelé města a jeho návštěvníci slavit už 69. výročí osvobození americkou armádou v roce 1945. Připraven je opět nabitý program – dobové kempy, kolona historických vojenských vozidel nebo pyrotechnická show. Ovšem s trochou nadsázky lze říct, že oproti příštím oslavám to bude jen slabý odvar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnosti svobody  - kemp

Slavnosti svobody - kemp | Foto: www.plzen.eu

Slavnosti svobody v roce 2015 budou totiž připomínat kulaté sedmdesáté výročí konce války, a to navíc v době, kdy bude Plzeň Evropským hlavním městem kultury.

V současnosti tedy naplno běží přípravy nejen na letošní oslavy, ale už i na ty příští. Budou velkolepé, s dvojnásobným rozpočtem oproti letošku a největší od slavností v roce 1990, kdy šlo o první euforickou svobodnou oslavu.

„Plzeň v uplynulých letech vytvořila projekt, který se jmenuje From D-day to V-day, tedy od dne vylodění do dne vítězství tady u nás v Plzni,“ říká Jana Komišová z magistrátního odboru prezentace a marketingu s tím, že muzejníci spolupracují na odborné bázi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách na jubilejní Slavnosti svobody v Plzni informovala reportérka Jana Kosová

Vyměňují si různé artefakty. V Plzni je například první patník, který zahájil cestu osvobození z Normandie. „Díky této spolupráci tady už v roce 2010 byla vojenská technika z Normandie,“ prozrazuje Komišová a dodává:

„My tuto spolupráci využíváme odborně i marketingově, protože víme, že letos se tam na jejich 70. oslavy soustředí statisíce návštěvníků a my jsme do 14 muzeí na trase osvobození umístili naše propagační materiály, abychom turisty přivedli příští rok i do Plzně.“

Mezi návštěvníky letošních oslav v Normandii nebude chybět ani náměstkyně plzeňského primátora Eva Herinková z ČSSD.

„V červnu se bude oslavovat vylodění spojeneckých vojsk, kde bych se měla účastnit prvního pietního aktu na pláži Utah. Budeme moci sledovat celou cestu spojeneckých vojsk, jak 11 měsíců putovala z Normandie až do Plzně. Vyvrcholení potom bude v květnu 2015 v našem městě,“ vysvětluje.

Podrobný program letošních Slavností svobody je na internetových stránkách www.slavnostisvobody.cz a na Facebooku.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme