Archeologové našli v Rudníku tři těla. Jde zřejmě o Němce zabité v roce 1945

Ostatky tří německých obyvatel podkrkonošské obce Rudník odkryli archeologové a policisté v podkrkonošském Rudníku. V roce 1945 zde bylo kvůli poválečné mstě zřejmě zastřeleno pět německých obyvatel obce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Rudníku byla odkryta tři těla

V Rudníku byla odkryta tři těla | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

V hrobě vedle obecního úřadu se dnes podařilo nalézt tři kostry, které ležely vedle sebe ve zhruba metr hlubokém výkopu. Nalezená těla odvezla policie do kriminalistického ústavu v Praze, kde provedou genetické srovnávací testy se vzorky, které odebrali žijícím příbuzným v Německu.

Policisté stále hledají další těla. „Naším úkolem je zjistit, zda jsou kosterní ostatky třech těl konečným počtem. Budeme ještě dál pokračovat, ale není jasné, že je informace z historických pramenů pravdivá,“ říká mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Pět mužů bylo podle písemných záznamů zastřeleno koncem června 1945, nejspíš kvůli poválečné mstě. Kriminalisté začnou věc vyšetřovat pro podezření ze spáchání několikanásobné vraždy.

Přestože jde o téměř 69 let staré události, není čin promlčený. Na válečné zločiny se totiž promlčecí lhůty nevztahují. Pachatelé ale nemusí být naživu a nemusí si události pamatovat.

Odporují si i historické zdroje. Německé prameny píší, že stříleli partyzáni, podle českých záznamů ale měli popravovat příslušníci Československé armády.

V Rudníku našli archeologové tři těla, pátrá se po dalších | Foto: Jiří Fremuth

Rudník | Foto: Český rozhlas

Jiří Fremuth, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme