Zámek v Kuníně ozdobí zvláštní růže, jsou bez trnů

Zámecký areál v Kuníně na Novojičínsku bude atraktivnější. Prostor před vstupem zkrášlí vzácné anglické růže a v parku se pro návštěvníky chystají i nové lavičky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Kunín

Zámek Kunín | Foto: Zámek Kunín

Takzvané Blücherovy růže jsou zajímavé tím, že nemají trny. Už v loňském roce pro ně připravili na levé straně vstupu takzvanou treláž. To je speciální konstrukce upevněná na zeď, po které se růže můžou popínat. Letos se ta samá úprava má objevit také na druhé straně vstupu.

Vzácné růžové keříky Kunínu darovala před lety kastelánka zámku v Raduni.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzácných růžích na zámku v Kuníně natáčela Petra Štrymplová

„Dopěstovali jsme si je u zdejšího zahradníka a když byly větší, tak jsme je vysadili. Postupem času jsme se naučli růže řízkovat a teď můžeme využívat i vlastní sadební materiál,“ popisuje Bronislav Novosad z Muzea Novojičínska.

Zároveň dodává, že nezvyklé růže návštěvníky lákají.

„Když se jim řekne, že je růže bez trnů, tak by všichni nejradši vzali nůžky, udělali řízky a doma si ji sami napěstovali. Musíme proto dbát, aby Blücherova růže zůstala u nás na zámku a povědomí o ní bylo spojeno nejen s Kunínem, ale hlavně s Raduní,“ dodává.

Úprav se v Kuníně dočká také zámecký park. V něm jsou vytipovány čtyři lokality, kde by se měly objevit nové lavičky na posezení. Všechny úpravy parku mají být z přírodního materiálu, tedy ze dřeva a žuly.

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme