Výročí 10 let od vstupu Česka do EU připomíná festival na Střeleckém ostrově

Na Střeleckém ostrově v Praze je dnes k vidění něco z Německa, Chorvatska nebo Litvy, k ochutnání něco z Itálie, Španělska nebo Slovenska. Česká republika si tak neformálně připomíná deset let v Evropské unii. A na ostrově je i mobilní studio Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy výročí 10 let od vstupu Česka do EU

Oslavy výročí 10 let od vstupu Česka do EU | Foto: Martin Karlík

Na hlavním pódiu vystupují české i zahraniční kapely. Dnes hrají dánští Reptile Youth nebo české kapely Toxique a Bohemia. Už včera na Střeleckém ostrově vystoupili Tata Bojs a Ille.

Ostatní evropské země do Prahy přivezly ukázky své gastronomie. K ochutnání tak jsou italské špagety, španělské chorizo nebo slovenské halušky. Francie a Španělsko nabízejí ochutnání šumivého vína.

Nejen hudba, filmy a jídlo jsou lákadlem pro návštěvníky, řadu věcí si mohou také vyzkoušet na vlastní kůži. Skládají hlavolamy z velkých sirek nebo se potápějí v sudu, který má evokovat chorvatskou pláž. Vyzkoušet si návštěvníci mohou také práci tlumočníka v evropských institucích.

Vyjádřit se obyvatelé členských zemí EU mohou třeba u květnových voleb do Evropského parlamentu, ale dnes na Střeleckém ostrově také na legální zdi pro grafitti.

„Je to zábavné. Někde na legální ploše by mě to lákalo vyzkoušet,“ říká Nikol Dobešová, která si to na Střeleckém ostrově vyzkoušela.

U Střeleckého ostrova po dobu festivalu zakotvil také ponton, který je věnovaný evropské mládeži. Jsou tam přednášky o tom, jak se dá vyjet studovat nebo pracovat do EU.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme