Incident v Riu nemusí být posledním. Udrží město o velkých sportovních svátcích bezpečnost?

Situace po incidentu v jedné z chudinských čtvrtí brazilského Rio de Janeira už se uklidňuje, ale napětí trvá. Protest kvůli smrti známého tanečníka z favely sousedící se slavnou čtvrtí Copacabana, vyvolal otázky nad tím, jak dokáže zajistit bezpečnost město, které pořádá mistrovství světa ve fotbale a za dva roky pak letní olympijské hry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro. Jeden z vjezdů do favely Pavao-Pavaozinho, kde v úterý v noci hořely barikády, už je klidnější

Rio de Janeiro. Jeden z vjezdů do favely Pavao-Pavaozinho, kde v úterý v noci hořely barikády, už je klidnější | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Jak zemřel známý tanečník Douglas Rafael, se zatím neví, policie případ vyšetřuje. Tanečníkovi známí, kteří jeho tělo našli v jedné školce na kopci v chudinské čtvrti, tvrdí, že vypadal zmlácený a zkopaný.

Jeho matka říká, že je to další případ, kdy policie někoho ubila při výslechu a pak jeho tělo chtěla schovat. Jenže při pitvě se zjistilo, že zemřel na následky průstřelu. Takže se teď bude vyšetřovat, kdo ho zabil. Úřady nevyloučily, že to byla policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O incidentu v brazilském Riu a následných nepokojích mluvil zpravodaj David Koubek

Při následných protestech zemřel jeden z obyvatel chudinské čtvrti. I v tomto případě se neví, jestli ho zabila kulka z policejní zbraně, nebo zda střílel někdo jiný. Policejní zbraně deseti policistů, kteří zasahovali, je proto uložených pro případné zkoumání.

Sedmadvacetiletý Edilson dos Santos byl psychicky narušený a na rozdíl od mrtvého tanečníka neměl žádné příbuzné, pouze pěstounku, která se o něj přihlásila. Ale i to je smutná realita těchto chudinských čtvrtí. Lidé, kteří nikoho nemají, nikomu, pokud zmizí nebo zemřou, vlastně ani nescházejí.

Kvůli smrti tanečníka Douglase Rafaela se v jedné z farel Rio de Janeira rozpoutaly násilnosti. Podle místních ho zabila policie. Demonstrace se rozšířily i do přilehlých turistických čtvrtích Copacabana a Ipanema. Při policejním zásahu se střílelo a jedna z kulek zabila 27letého muže, zasáhla ho přímo do hlavy.

Obrázky z protestu oblétly celý svět. Sice nešlo o zásah proti drogovým gangům, které se v poslední době taky dějí. Ale protest obyvatel, kteří policistům nevěří.

Lidé mají často pocit, že jim dva velké sportovní svátky nic nepřinesou, a když mají k protestu nějaký impuls, tak o sobě dávají hlasitě vědět - ať už je to přerušení dopravy, házení kamení nebo zapalovaní autobusů.

Policie se ale prý bude snažit bezpečnost udržet, pomáhat ji může také brazilská armáda, jak se zaručila brazilská prezidentka.

Nepokoje v Riu de Janeiru: Vjezd do favely Pavao Pavaozinho byl zatarasený barikádami z odpadků, nákupních vozíků a popelnic. Dál v ulici hořely odpadky i auto | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme