V Česku mají řidičský průkaz tři čtvrtiny lidí. Mnozí ale nevědí, že jeho platnost je omezená

Tři ze čtyř lidí mají v Česku řidičský průkaz. Pokud tedy mluvíme o lidech starších 15 let, pak to dohromady dává téměř 6 miliónů 632 tisíce řidičských průkazů. Někteří je ovšem mají jen v šuplíku jako vzpomínku dávných časů, jiní si jej nestihli vyměnit za nový eurořidičák. Ovšem i ti, kteří jezdí autem denně, mohou být nepříjemně překvapeni. Platnost jejich řidičského průkazu je omezená a některým zanedlouho vyprší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výměna řidičského průkazu (ilustrační foto)

Výměna řidičského průkazu (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Původně měly řidičské průkazy neomezenou platnost, takže se stávalo, že například šedesátiletý důchodce předkládal při policejní kontrole zachovalou růžovou knížečku s fotkou mladíka v maturitním věku. To už teď není možné.

„Máme u nás platný pouze jeden typ řidičského průkazu, to je evropský typ. Znamená to, že nikdo u sebe už nemůže mít průkaz, který má neomezenou platnost. Vždy je desetiletá platnost určená přímo na přední straně řidičského průkazu,“ uvádí Martin Novák z ministerstva dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na omezenou platnost řidičských průkazů se zaměřila reportérka Eva Kézrová

„Mám takovou malou kartičku a nevím, do kdy je platnost. Nesledoval jsem to, ale myslím, že jsem v tom ještě dobrej, že to ještě nemám propadlý,“ říká jeden z řidičů.

Řidičské průkazy s omezenou desetiletou platností se poprvé začaly vydávat 1. května 2004, takže za pár dnů začnou na úřady proudit davy řidičů. Podle Martina Nováka se ale dlouhých front tentokrát lidé bát nemusí.

„Protože tehdy byl řidičský průkaz vydáván postupně, fronty nebudou. Můžeme to podložit i čísly. Jenom za květen 2004 jich bylo vydáno 60 tisíc, ovšem platných jich je deska pouze 27 tisíc,“ uklidňuje.

Podobně jako u občanského průkazu či pasu si musíme hlídat platnost dokladu o řidičském oprávnění. Výhodou je, že v tomto případě je výměna bezplatná.

„Pokud uplyne lhůta platnosti řidičského průkazu, je podle zákona možné si ho vyměnit čtvrt roku předem, aniž by byl placen správní poplatek,“ upřesňuje Novák.

Na pražském magistrátě se tvoří fronty kvůli řidičským průkazům | Foto: Filip Jandourek

Padesátikorunový poplatek ovšem řidiče nemine, pokud potřebují vyměnit doklad kvůli změně jména, bydliště či rozsahu řidičského oprávnění. Stejně tak budou platit ti, kteří nestihli povinnou výměnu do konce loňského roku. Jejich řidičský průkaz je v této chvíli neplatný, ale pokud nebudou řídit, nic jim nehrozí. V opačném případě dostanou pokutu až 2500 korun.

„Očekáváme, že z řad svátečních řidičů, například chatařů, zájem o výměnu ještě bude. Do té skupiny patří například i řidiči, kteří se rozhodli, že už jezdit nebudou. Ti mají povinnost vrátit průkaz na příslušný obecní úřad a takzvaně se vzdát řidičského oprávnění,“ dodává Novák.

Pokud ovšem spočítáme nevyměněné řidičské průkazy ze všech etap povinné výměny, pak je mezi lidmi na půl milionu neplatných dokladů. Lidé by je měli ovšem odevzdat na úřad.

„Řidičský průkaz se chová jako kterýkoli jiný doklad vydaný státem. Znamená to, že je majetkem státu a má stejná pravidla jako občanský průkaz nebo pas. Není možné si ho nechat na památku nebo ho dát dětem na hraní, je třeba ho vrátit na úřad, kde ho nechají odregistrovat,“ vysvětluje Novák.

Odevzdání řidičského průkazu je třeba udělat osobně.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme