V Doněcku se opět rozhořely protesty. V Kyjevě zasedala bezpečností rada státu

Na budově policejního sídla v Doněcku už nevlaje ukrajinská vlajka. Proruští demonstranti budovu obsadili a vyvěsili na ní vlastní prapor. Na žádost separatistů už rezignoval šéf regionální policie Konstantyn Požydajev. Ukrajinský prozatímní prezident Oleksandr Turčynov mezitím odvolal oblastního vedoucího tajné služby. V Kyjevě se kvůli situaci na východě země sešla bezpečnostní rada státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci rozpuštěných jednotek Berkut obsadili budovu policejního sídla v Doněcku

Příslušníci rozpuštěných jednotek Berkut obsadili budovu policejního sídla v Doněcku | Zdroj: Reuters

Převzetí klíčové silové budovy proruskými radikály proběhlo bez incidentů. Policejní velitel nakonec společně s dalšími kolegy uprchl. Odpoledne pak do budovy napochodovali členové jednotek Berkut, které byly v únoru rozpuštěny po útěku a sesazení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.„Mělo se to stát dříve. Policie přece nemůže zasahovat proti národu,“ říká velitel zásahové jednotky Vitalij.

Proruští aktivisté dnes zahájili novou vlnu obsazování klíčových úřadů na východě Ukrajiny. Ve Slavjansku, který leží na polovině cesty mezi Doněckem a Charkovem, obsadili ozbrojení muži v maskovacích uniformách policejní stanici, pobočku tajné služby SBU a také radnici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Doněcku situaci sleduje zvláštní zpravodaj Martin Dorazín

Zmocnili se tam stovek kusů zbraní, které údajně rozdali proruským aktivistům. Vyvěsili ruskou vlajku a požadují referendum o federalizaci Ukrajiny. Na silnicích kolem Slavjanska se současně objevili ozbrojení lidé v neoznačených maskáčových uniformách.

Ministr vnitra Arsen Avakov prohlásil, že proti útočníkům bude vláda postupovat tvrdě jako proti teroristům. Na místo vyslal speciální policejní komando. Policisty ale na cestě z Doněcku zablokovali proruští aktivisté.

Ozbrojenci obsadili policejní stanici v ukrajinském Slavjansku a zmocnili se tamních zbraní

Číst článek

Ti už před několika dny vnikli do vládních budov ve třech městech na jihovýchodě Ukrajiny. V Charkově je odtamtud policie vytlačila, ale v Luhansku a Doněcku separatisté v blokádě úřadů pokračují.

Ozbrojenci v uniformách ve Slavjansku | Foto: Reuters

Kyjev dnes vyzval Moskvu k ukončení provokativních akcí ruských agentů na východě Ukrajiny. Moskva ale podporu proruských radikálů na Ukrajině dál popírá.

Situaci na východě Ukrajiny vidí jako výsledek provokativních aktivit Ruska i USA. Šéf Bílého domu Barack Obama už vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby Ukrajinu přestal destabilizovat. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už ale svému americkému protějšku Johnu Kerrymu řekl, že pokud Ukrajina použije sílu, ohrozí to potenciální spolupráci.

V Kyjevě se do nočních hodin mimořádně sešla bezpečnostní rada státu. Svolal ji prozatimní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov kvůli vyostřené situaci na východě země. Ozbrojení separatisté tam zaútočili na policejní stanici už ve čtvrtém městě. Po Doněcku, Luhansku a Slavjansku obsazují i město Kramatorsk.

Podle úřadujícího zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Andreje Senčenka je možné, že Ukrajina bude muset sáhnout k použití síly, pokud se separatisté nevzdají.

„Ti, kdo vzali do rukou pušky, ti, kteří obsadili policejní stanici, aby se mohli zmocnit zbraní, to jsou zločinci. Jestli nesloží zbraně a neopustí budovu stanice, použije stát proti nim sílu. Vojenských jednotek má pro takový zásah na východě země dost,“ řekl Senčenko v rozhovoru pro ukrajinskou televizi TSN.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Igor Maňour, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme