České hospodářství se během členství v EU výrazně změnilo, tvrdí odborníci

Vstup Česka do Evropské unie podle politiků, ekonomů i firem prospěl českému hospodářství. Za deset let členství se zvýšila hodnota exportu a vzrostl také celkový objem investic zahraničních podniků na českém trhu. Problémem ale podle odborníků zůstává nízká konkurenceschopnost Česka na mezinárodních trzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Zdroj: ČTK

Růst celého českého hospodářství je dynamičtější, než jaký by byl bez vlivu unijních států. Na tom se shodují jak politici, tak zástupci firem a ekonomové.

Například podle tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy by Česko mělo loni o 12 procent nižší hrubý domácí produkt, kdyby země nebyla součástí Evropské unie. Volný trh a pohyb zboží firmám usnadnil obchodování s ostatními státy.

„Je nepochybné, že vstup do Evropské unie nás ekonomicky posunul dopředu. Nejde jen o to, že jsme za 10 let získali 333 miliard z evropských fondů, jde také o to, že naše členství v EU bylo signálem pro výrazný příliv přímých zahraničních investic,“ připomněl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Celková výše investic od vstupu Česka do unie vzrostla na 415 miliard korun. Podle agentury CzechInvest vzniklo přes 145 tisíc pracovních míst. Mezi největší investory na zdejším trhu patří společnosti Hyundai, Volkswagen nebo Daikin Industries.

Hodnota českého exportu během deseti let vzrostla dvojnásobně. Před vstupem byl vývoz podle statistiků na úrovni 59 procent hrubého domácího produktu. Loni to bylo už téměř 79 procent HDP.

Častá regulace na trhu

Premiér Bohuslav Sobotka ale také poznamenal, že česká konkurenceschopnost je stále nižší. Problémem je i vymahatelnost práva, boj proti korupci nebo kvalita podnikatelského prostředí. Některé firmy zase upozorňují na častou regulaci na trhu.

„Regulace jsou obrovské, narovnávání podmínek mezi 15, 25 a pak 28 členy, je to, co nás hodně trápí. Na druhou stranu musím upřímně říct, že nejenom Brusel, ale především Česká republika v tom navyšování opatření nad předpisy je úplným králem v Evropě,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Nemusí jít přitom jen o bankovnictví, o kterém se v souvislosti se změnami mluví velmi často. Středem pozornosti je a bude hlavně energetika. Legislativní změny, které ovlivňují obchodování firem, se týkají i průmyslových podniků.

Velkým tématem, i když ne zrovna aktuálním, pro firmy i politiky zůstává euro. Pro jeho přijetí jsou podle Svazu průmyslu a dopravy více než tři čtvrtiny českých podnikatelů.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme