Nejistota kolem Dolu Paskov by mohla skončit. Vláda projedná státní pomoc horníkům

Vláda dnes rozhodne o dalším osudu horníků z Dolu Paskov u Frýdku Místku. Bude hlasovat o tom, jestli podpoří dohodu mezi státem a těžební firmou NWR. Pokud ji ministři schválí, zaplatí stát 600 milionů korun jako pomoc propuštěným havířům a naopak vlastníci dolu zavřou šachty až za tři roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Zdroj: ČTK

Na to, jestli vláda podpoří dohodu mezi státem a těžební firmou NWR, čekají téměř dva tisíce horníků z dolu Paskov. Ještě nikdy prý nebyli tak unavení čekáním na výsledek.

„Nevíme, jak to dopadne. Ale myslím si, že to nějak vyřeší. Lidé mají také hodně hypoték a co teď?“ říká Cyril Horváth, který vozí svého syna na směnu každý den. Podle otce tím trpí celá rodina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda projedná státní pomoc horníkům, kteří skončí na dole Paskov. Téma sleduje redaktor Martin Knitl

Dohoda mezi státem a NWR, kterou dnes najdou v programu vlády všichni ministři, vznikala půl roku. I proto, že vlastníci Dolu Paskov na tom nejsou nejlépe. Ministr průmyslu a obchodu z ČSSD Jan Mládek ale upozornil, že je nutné počítat i s vyhlášením konkurzu.

„Který hrozí především firmě NWR Amsterodam. Ten dluh je ve výši zhruba 20 miliard korun. V případě konkurzu má podle něj stát možnost odstoupit od smlouvy,“ uvedl.

Mládek potvrdil, že dohoda je plná nejrůznějších podmínek. Nejchoulostivější je prodejní cena uhlí, kvůli které vlastně Paskov končí.

Podle Petra Jonáka z NWR tak vývoj ceny za každou prodanou tunu rozhodne, a možná nemilosrdně. „Pokud by tři po sobě jedoucí kvartály tato cena 110 dolarů, dohoda padá. Případně bychom byli důl nuceni zavřít,“ vysvětlil.

Odbory ale doufají, že to dopadne opačně. „Pokud se to zvrátí a bude ta situace jiná, vůbec nemusí dojít k uzavření Dolu Paskov,“ řekl hornický odborový předák Jaromír Pytlík.

Doly na Ostravsku | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme