Kamarád muže, který přejel policistku, boural. Také on měl zákaz řízení a byl pod vlivem drog

Středočeští policisté dnes v Brandýse nad Labem řešili další nehodu, kterou zavinil zdrogovaný řidič se zákazem řízení. Shodou okolností se jedná o kamaráda mladíka, který v pátek srazil a zabil policistku na Mělnicku. V autě tehdy seděli oba muži a dívka, která byla spolujezdkyní i při dnešní nehodě. Radiožurnálu to potvrdily dva zdroje z policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie

policie | Foto: Jan Rosenauer

„Třiadvacetiletý řidič nacouval do dalšího osobního vozidla, z místa nehody i se svojí spolujezdkyní utekli. Následně byl tento řidič doma hlídkou zadržen,“ uvedla podrobnosti k nehodě mluvčí středočeské policie Markéta Johnová a doplnila:

„Muž je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Po zadržení hlídka provedla u řidiče test na drogy, byl pozitivní na metamfetamin."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké jsou možnosti potrestání lidí, kteří si sednou za volant i přes zákaz řízení, zjišťovala Evelyna Kulíšková

Dvaadvacetiletý řidič, který v pátek pod vlivem drog smrtelně zranil policistku, dnes putoval do vazby. Poslal ho tam soud v Mělníku. Podle mluvčí soudu Gabriely Antonii Bartové jde muž do vazby hlavně proto, aby se znovu nedostal za volant, nebo neutekl.

Řidič ve vysoké rychlosti do policistky najel, když se ho snažila zastavit na silnici u Kostelce nad Labem. Vážným zraněním později v nemocnici podlehla.

Mladík měl podle vyšetřovatelů jedenáctkrát vystavený zákaz řízení - třikrát od soudu, v dalších případech ve správním řízení.

Soud poslal do vazby řidiče, který pod vlivem drog srazil autem policistku

Číst článek

Ministr vnitra Milan Chovanec v reakci na tento případ slíbil zavést registr přestupků, který má pomoci v boji proti zdrogovaným řidičům. Stát by se měl snažit, aby po prvním či druhém přestupku dostali řidiči vyšší trest. Počet řidičů, kteří za volant usedají po vlivem drog, podle něj dramaticky roste.

„Například ve Varském kraji za loňský rok odchytili za volantem 450 lidí, kteří měli pozitivní test na drogy. Za první čtvrtletí letošního roku je to asi 240 lidí. Vypadá to na nárůst téměř o 100 procent, bude-li tento trend pokračovat,“ řekl ministr v televizi Prima.

Je třeba zabavit i auto

Předseda Okresního soudu v Kutné Hoře Petr Franc se domnívá, že zákaz řízení je účinný trest, také díky bodovému systému je prý ale leckdy ukládán i za málo závažné dopravní přestupky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákazu řízení mluvili předseda Okresního soudu v Kutné Hoře Petr Franc a dopravní expert Robert Šťastný

„Na druhou stranu je v podstatě ve stejné výši ukládán za velmi závažné, život, zdraví a majetek ohrožující dopravní přestupky, proto dochází k určité devalvaci toho trestu,“ podotýká. Podle něj je tak nutné rozlišovat všechny okolnosti konkrétních přestupků.

Dopravní expert Robert Šťastný to ale vidí jinak. Úřady i soudy jsou prý benevolentní a nepoužívají postihy, které mohou. Podle něj je třeba recidivistovi zabavit nejen řidičák, ale i automobil, a to i tomu člověku, který ho recidivistovi třeba půjčí.

„Jako když máte doma zbraň a nezajistíte ji proti odcizení, tak samozřejmě nesete spoluodpovědnost za následky, které by mohly být způsobeny,“ uzavírá.

Jiří Hošek, mta, Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme