Po Muchových plakátech představí Fuxa další unikát, 80 Reynkových grafik

Jeden z nejvýznamnějších podnikatelů v oboru venkovní reklamy Richard Fuxa se chystá ukázat dílo grafika a básníka Bohuslava Reynka. Po originální výstavě plakátů Alfonse Muchy v pražském Obecním domě to bude jeho další velký projekt. Fuxa Radiožurnálu potvrdil, že stejně jako koupil kolekci Muchových plakátů, odkoupil také 80 Reynkových grafik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Reynek

Bohuslav Reynek | Foto: Dagmar Hochová

Podívat se na 116 originálních plakátů Alfonse Muchy přišlo do pražského Obecního domu na 185 tisíc lidí. Takovou návštěvnost české galerie v posledních letech nezažily.

Už tehdy se spekulovalo, že Richard Fuxa sbírku, kterou léta shromažďovala česká tenisová jednička Ivan Lendl, odkoupil. Českému rozhlasu to nyní i oficiálně potvrdil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o plánované výstavě Reynkových grafik zjišťovala Michaela Vetešková

„Bylo to součástí kontraktu, který jsem s Ivanem Lendlem měl. Nyní se o sbírku staráme, co se týče momentální situace, sbírka byla repasována a je v depozitáři. Přemýšlíme i o dalších projektech, kde by se sbírka mohla uplatnit,“ popisuje Fuxa.

Prozatím je kolekce umístěna v depozitářích Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře, potvrzuje její ředitelka Jana Šorfová: „Výstava celá i celý sbírkový fond je umístěn v naší galerii a pro nás je to čest, že se o sbírku staráme.“

Richard Fuxa vyjednává podmínky výstavy Muchových plakátů například v Číně, Japonsku a výhledově také v Americe. Pro sbírku ale plánuje postavit i vlastní galerii v Praze.

Mimo kolekci plakátů Fuxa odkoupil asi 80 grafik katolického básníka a grafika Bohuslava Reynka. I tato díla chce vystavit a zpřístupnit tak sílu Reynkova umění široké veřejnosti.

„Já se tím nijak nechlubím, ale mám z toho radost. Reynka jsem, přiznám se, objevil nedávno. Je kolem něj silná společnost lidí, kteří se o něj zajímají, ví o něm všechno, ale když vezmeme širokou veřejnost, tak se o Reynkovi ví poměrně málo,“ vysvětluje.

K výstavě už organizátoři vydali Bibli doplněnou o Reynkovy grafiky, kterou pojmenovali ‘Reynek - Génius, na kterého jsme měli zapomenout‘. Kurátorkou expozice je Reynkova vnučka Veronika.

Bohuslav Reynek, Kočka na zdi (1957, suchá jehla, 130 x 200 mm) | Foto: Galerie hlavního města Prahy

Michaela Vetešková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme