Oslavy 69. výročí konce války pokračují v Rokycanech v sobotu v Muzeu na demarkační linii

Čtyřmi pietními akty dnes oslavily Rokycany 69. výročí ukončení druhé světové války. Mezi hosty byl taky vnuk generála Pattona George Patton Waters nebo zástupci ruské ambasády a ruského konzulátu v Karlových Varech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum na demarkační linii - Rokycany

Muzeum na demarkační linii - Rokycany | Foto: Monika Červená

Společně dnes všichni navštívili demarkační linii v Borku.

„Demarkační čára spojovala dvě armády – ruskoamerickou. Americká armáda osvobodila město Rokycany 7. května. Následně z druhé strany přispěchala na pomoc sovětská armáda, která osvobodila východní část našeho okresu 9. května. Shodou okolností přes Rokycany také projížděl K. H. Frank a byl zadržen tady lidmi a četnictvem z Rokycan. Následně byl předán do Plzně a potom odjel do Prahy, kde s ním byl konán proces,“ říká starosta Rokycan Vladimír Šmolík.

Květnové oslavy budou podle něj pokračovat v sobotu v areálu Muzea na demarkační linii.

„Demarkační muzeum je muzeum plné techniky. Je tu přes 200 kusů provozuschopné techniky. Je to unikát, protože ti lidé, kteří se o to starají, jsou všichni dobrovolníci. Všichni to dělají zdarma a ve svých volných dnech. Proto tam jsou zváni všichni, kteří se o tuto techniku zajímají. Bude tam ukázka bojové techniky a bojů,“ dodává starosta.

Sobotní program začíná dopoledne a pietní akt proběhne v 16 hodin.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme