Noc literatury návštěvníky zavede do divadla, na fotbalový stadion či do protiatomového krytu

V Domě odborových svazů, v Bankovní akademii a v dalších osmnácti lokalitách dnes proběhne Noc literatury. Letos se ponese v duchu současných evropských, ale i brazilských a izraelských knih.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Ponec

Divadlo Ponec | Foto: Divadlo Ponec

Poprvé navíc netradiční čtení z nejnovějších zahraničních knih doprovodí i tanec. Bude to v divadle Ponec, jedné z dvaceti žižkovských lokalit, které se v noci ze 14. na 15. května promění na otevřenou čítárnu.

Čtený text představí atmosféru a tanec dějovou linku knihy Dolores Redondo Neviditelný strážce.

„Z textu nebude tolik cítit celkový příběh. Je to krátký text, který vypráví spíš o té zemi. Chtěli jsme na ten příběh obrátit i pohyb,“ říká Marie Kinsky z Centra choreografického rozvoje, které večer připravuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Noc literatury posluchače zve reportérka Zuzana Vlčková

Většina čtení také zavede zájemce na netradiční místa, například na fotbalový stadion, do ateliéru nebo 16 metrů do pod zem do stále funkčního protiatomového krytu Parukářka. Podle projektového manažera Českých center Kamila Pavelky se organizátoři snažili vybrat lokality související s texty.

„Hlavní ideou projektu je vždy představit novou současnou literaturu pokud možno mladých autorů, která byla přeložena do českého jazyka,“ uvádí Pavelka.

Kromě Prahy se budou nové překlady číst i na dalších místech Česka. Ve více než deseti světových metropolích naopak zazní v překladu čeští autoři.

„Na našich zahraničních Českých centrech samozřejmě podoba Noci literatury není taková jako v Praze, protože musíme vycházet z požadavku destinace. Ale čteme už druhý rok mimo Prahu. Bude to na 23 místech České republiky, kde se čtou stejné texty jako v Praze,“ vysvětluje Jolana Součková z Českého centra v Praze.

Čtení začíná vždy v půlhodinových intervalech, zájemci tak mohou stihnout až osm zastávek.

Noc literatury 2014 | Foto: Noc literatury

Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme