Rada bezpečnosti OSN si prohlédla snímky o údajném mučení v Sýrii

Syrská opozice i některé země viní syrského prezidenta Asada z páchání zločinů proti lidskosti. Požadují proto, aby stanul před mezinárodním tribunálem. Jako důkaz mají sloužit tisíce fotografií pořízených bývalým syrským policistou, který uprchl do zahraničí. Snímky údajně umučených lidí vyvolaly velký rozruch a zabývala se jimi i Rada bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýrie, boje, násilí

Sýrie, boje, násilí | Zdroj: Reuters

Na celkem 55 tisících digitálních snímků jsou údajné oběti mučení, lidé s popáleninami, pohmožděninami, se stopami po škrcení a elektrošocích, ale také drastické záběry osob, které mají vyškrábané oči.

Mnoho těl pak nese známky hladovění a David Crane, který je spoluautorem zprávy o situaci v Sýrii, o snímcích prohlásil, že připomínají ty z koncentračních táborů Dachau, Březinka nebo Osvětim. Zároveň dodal, že o jejich autenticitě nepochybuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

RB OSN si prohlédla snímky o údajném mučení v Sýrii. Více redaktor Robert Mikoláš

První z těchto fotografií byly zveřejněny už v lednu a americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová o nich prohlásila, že "nikdo, kdo je spatří, už nebude stejný člověk". A Francie je považuje za důkaz zločinů proti lidskosti.

Záběry pořídil někdejší policejní fotograf, který pracoval 13 let pro vládu. Muž s krycím jménem Caesar prý dostal v roce 2011, kdy v Sýrii propukly boje, za úkol fotografovat mrtvé kvůli vystavení úmrtních listů a také jako potvrzení vykonané popravy.

Nakonec ale vloni ze Sýrie utekl, a jak tvrdí syrská opozice, příslušníkům Syrské svobodné armády trvalo šest měsíců, než zajistili, prý s nasazením vlastního života, aby se tyto fotografie dostaly ze země. Další čtyři měsíce pak připravovali útěk Caesarovy rodiny ze Sýrie.

Válka propagand

Damašek obvinění ze zločinů proti lidskosti rezolutně odmítá. Syrské ministerstvo spravedlnosti fotografie dokonce označilo za důkaz chybějící profesionality a objektivity. Pravdou ale je, že obě strany vedou od počátku nekompromisní propagandistickou válku.

Některé země včetně Kataru požadují, aby syrský prezident Asad a jeho věrní stanuli před mezinárodním tribunálem. To je ale málo pravděpodobné - určitě se tak nestane do doby, než konflikt skončí.

Syrský prezident Bašár Asad | Foto: ČTK

Sýrie navíc dosud Mezinárodní trestní soud neuznala a před tento tribunál by ji mohla postavit jedině Rada bezpečnosti OSN. V ní však má Rusko coby spojenec Damašku právo veta.

I Francie a další západní země pak přiznávají, že zločinů proti lidskosti se dopouštějí obě strany. Na straně skupin bojujících proti Asadovi jde hlavně o islámské extrémisty a džihádisty, kteří vraždí civilisty, mezi nimi zejména křesťany.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme