Advokátka Klára Samková čelí vážnému podezření, že obelhala Českou spořitelnu

Vlivná advokátka a lídryně hnutí Úsvit do eurovoleb Klára Samková čelí vážnému podezření. Podle dokumentů, které má Radiožurnál k dispozici, totiž oklamala Českou spořitelnu a skrytě pomohla oddlužit firmu z významného energetického holdingu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Samková

Klára Samková | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Známá advokátka Klára Samková předstírala, že chce pro sebe od banky odkoupit pohledávku, která vznikla z nesplaceného úvěru. Peníze na nákup ale ve skutečnosti dostala od energetického holdingu, který bance úvěr už splácet nechtěl. Banka tak netušila, že pohledávku ve skutečnosti prodává dlužníkovi samotnému.

Lhát se nemá. To platí obecně. Nevěřte zkazkám o krátkých nohách, které lži nosí. Všimněte si totiž, že vás nakonec dožene. Pokud chcete mít jistotu, aby vás lež dohnala i s patřičnou ostudou, napište ji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Radiožurnálu Janek Kroupa zjišťoval podrobnosti o případu advokátky Kláry Samkové. V záznmau i krátký rozhovor s ni

Právě to udělala jinak obezřetná a velmi úspěšná právnička Klára Samková.

Netrvalo ani pár týdnů a dokumenty, které její lež odhalují, našly cestu ven z její kanceláře. V tuto chvíli je má Radiožurnál k dispozici.

Dokumenty reportéři Radiožurnálu získali od blízkého spolupracovníka úspěšné právničky. Jeho identitu redakce zná:

„Ty dokumenty jsou vlastně ještě do dnešní doby uložené v počítačích paní doktorky Samkové, kde je možné je dohledat. Podrobně se tam popisuje celá transakce. Jsou to konkrétní informace, jaké firmy se to týkalo, jak probíhalo jednání v České spořitelně, s jakými pracovníky.“

Lež, která je založená na právniččiných mimořádných hereckých schopnostech, se týká obelhání České spořitelny. Je to příběh docela jednoduchý.

Známá advokátka Samková se mohla dopustit podvodu. Radiožurnál získal dokumenty

Číst článek

Firma, která se jmenuje Sublima, si půjčila 30 milionů korun. Chvíli splácela, pak už ne.

Sublima patří do poměrně významného energetického holdingu sdruženého pod společností Komterm.

Jednoho krásného dne ke konci minulého roku do banky přišla právnička Klára Samková s tím, že by zbytek dluhu Sublimy od banky odkoupila. V tu chvíli zbývalo ještě splatit zhruba 21 milionů.

Česká spořitelna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Česká spořitelna i ostatní banky běžně pohledávky právníkům prodávají. Právníci je pak dále vymáhají.

Po několika jednáních tedy banka souhlasila.

„Vždy zjišťujeme ještě případný vztah zájemce o koupi pohledávky a dlužníka. Odkázáni jsme bohužel pouze na veřejně dostupné zdroje a na informace od dlužníka samotného. Nadále postupujeme v dobré víře,“ říká mluvčí banky Marek Pšeničný.

Banka se s právničkou nakonec domluvila, že pohledávku Klára Samková koupí za zhruba 9 milionů korun. A tady se dostáváme k zásadnímu problému.

Banka totiž netušila, že Samková pohledávku kupuje přímo za peníze dlužníka.

Za banku s Klárou Samkovou jednal ing. Pavel Chalupa:

„Mě by ani ve snu nenapadlo, když nás osloví advokátka Samková, že má zájem o tuto pohledávku, a když jsem provedl interní ocenění pohledávky, externí ocenění pohledávky a ta cena vycházela tak nějak, že se nám kryla s naším ohodnocením, že by to kupovala pro někoho jiného. Protože jsem myslel, že také obchoduje s pohledávkami jako jiné advokátní kanceláře, které si koupí pohledávku a pak ji dál vymáhají a řeší.“

Na otázku, zda Česká spořitelna dává lidem podepsat nějaké dobrozdání, že s dlužníkem nemají nic společného a jestli si nakupujícího nějakým způsobem zavazuje, odpovídá mluvčí spořitelny Marek Pšeničný:

„Informace o vazbách k dlužníkovi jsou součástí smluvní dokumentace.“

'Zastupovala klienta'

Klára Samková na žádost o schůzku reagovala a okamžitě. Potkali jsme se v neděli večer v právniččině bytě, kde i úřaduje.

Po hodině a půl rozhovoru mimo záznam, při kterém celou dobu zašívala krepdešínovou sukni po své prababičce, souhlasila s natočením krátkého rozhovoru.

Její odpovědi vnímejte pozorně. Ve skutečnosti skrývají víc, než by se na první poslech mohlo zdát.

Klára Samková | Foto: stránky Kláry Samkové

Janek Kroupa(JK): Vy jste koupila pohledávku za firmou Sublima od České spořitelny...
Klára Samková (KS): Podívejte se, já vám řeknu velmi jednoduše jednu věc. Transakce, o které se zde bavíme, souvisí s výkonem mé advokátní činnosti. Jsem vázaná advokátním tajemstvím a nebudu se k němu dále vyjadřovat.
JK: Jenom abych to přesně pochopil: Vy jste při té transakci zastupovala...
KS: Nebudu se k té věci dál vyjadřovat.

Klára Samková oficiálně tvrdí, že zastupovala svého klienta. Tedy že pohledávku nekupovala pro sebe.

Jedním z klientů Kláry Samkové je opravdu Komterm i se jeho majitelem Milanem Jelínkem.

KS: Tato záležitost souvisí s výkonem mé advokátní činnosti a nebudu se k ní vyjadřovat. Nijak.
JK: Počkejte, ale...
KS: Nijak. Nijak.
JK: Vy v jiných sporech – a to já mám zjištěné – jste zastupovala jednatele společnosti Sublima i Komterm pana Jelínka.
KS: Jednalo se o rodinně právní záležitost.
JK: Ano. Řekla jste spořitelně, že pan Jelínek, tedy dlužník, je váš klient?
KS: Pan Jelínek je můj klient ve věci výchovy a výživy svého nejmladšího dítěte.
JK: Jasně, ale řekla jste...
KS: Myslíte si...
JK: ... Věděla ta spořitelna, že prodáváte tu pohledávku dlužníkovi?
KS: Ještě jednou vy jste velmi neodbytný – znovu: Tato transakce souvisí s výkonem mé advokátní činnosti, a nebudu vám proto na ni odpovídat.

Milan Jelínek ani společnost Komterm na žádost o schůzku nereagovali. Jediný, kdo nakonec svolil ke krátkému rozhovoru, byl ředitel Sublimy Pavel Horažďovský:

„Já si myslím, že já vůbec nejsem kompetentní tohleto okomentovat ani o tom něco říkat, protože to šlo mimo Sublimu. Sublima byla ráda, že sehnala nebo že se vyvázala u České spořitelny z dluhu.“

Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme