Češi a Rusové se na Olšanských hřbitovech poklonili památce hrdinů druhé světové války

Češi a Rusové se sešli na Olšanských hřbitovech, aby vzdali hold vojákům padlým za druhé světové války. U pomníků sovětských a československých hrdinů položili věnce a poklonili se jejich památce. V závěru pietní vzpomínky zazněly státní hymny Česka a Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kladení věnců, pietní (ilustrační foto)

Kladení věnců, pietní (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Pietní vzpomínka na hrdiny padlé za druhé světové války začala na pražských Olšanských hřbitovech krátce po desáté hodině.

K pomníku sovětských vojáků, který stojí mezi stovkami náhrobků s ruskými jmény psanými azbukou, postupně přistupovali zástupci Česka a Ruska, pokládali věnce a ukláněli se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pietnímu aktu na Olšanských hřbitovech v Praze přihlížela reportérka Květa Moravcová

Za českou stranu vzdali hold padlým vojákům ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček a předsedové obou parlamentních komor, sociální demokraté Milan Štěch a Jan Hamáček. Podle něj je důležité si významné mezníky naší historie pravidelně připomínat.

„Já zastávám názor, že si musíme připomínat minulost, abychom ji nemuseli opakovat, a samozřejmě osvobození Československa od fašismu je jedním z nejvýznamnějších výročí naší historie. Svou účastí jsem chtěl vyjádřit úctu a vděk tem, kteří za svobodu našeho národa položili své životy,“ řekl Hamáček.

Představitelé Česka a Ruska uctili památku také československých hrdinů, jejichž památník leží na olšanských hřbitovech kousek od památníku sovětských vojáků. Po položení věnců zazněla česká státní hymna a armáda vystřelila tři čestné salvy.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme