Ve Washingtonu vznikl muzikál o Václavu Havlovi, uvidí ho i Praha

Přízeň amerického publika získává nový muzikál a hlavní role v něm patří divadelnímu alter egu Václava Havla. Představení nazvané Odpoutaný Vaněk vzniklo na motivy Havlových Dopisů Olze. Muzikál má za sebou úspěšnou washingtonskou premiéru a zanedlouho ho uvidí i čeští diváci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát s portrétem zesnulého Václava Havla na Národním muzeu v Praze

Plakát s portrétem zesnulého Václava Havla na Národním muzeu v Praze | Zdroj: ČTK

„Je to pohled na Václava Havla očima Ferdinanda Vaňka a jeho ženy Evy. A i když se občas velmi podobají, netvrdíme, že jde o přesný Havlův životopis,“ vysvětluje autorka a režisérka muzikálu Susan Galbraithová.

Odpoutaný Vaněk je poctou Václavu Havlovi, jeho divadelní tvorbě i všem rolím, kterými v životě prošel. Susan Galbraithová si pro muzikál vypůjčila hlavní postavu Havlových aktovek.

Přehrát

00:00 / 00:00

S tvůrci muzikálu Odpoutaný Vaněk mluvila zpravodajka ČRo v USA Lenka Kabrhelová

„Chtěla jsem, aby americké publikum pochopilo, čím Havel procházel, zvlášť během pobytu ve vězení. A protože jsme v Americe, přizpůsobili jsme i formát,“ dodává režisérka.

Vaněk a tři jeho jevištní souputníci – manželka Eva, herec Landovský a ladná blond svůdkyně – tak zpívají, tančí a kombinují prvky americké klasiky, muzikálu i němého filmu.

„Vaněk je typicky česká postava, i když jeho prožívání je velmi univerzální. Proto se ho režisérka rozhodla otevřít světu, přizpůsobit Americe, a tomu odpovídá i žánr. Hudba má podobu klasického amerického muzikálu, jeho starších verzí, ale i doprovodu k němým filmům,“ vysvětluje skladatel a autor hudební podoby představení Maurice Saylor.

Jak dodává Drew Valins, představitel Vaňka, který dokáže filosofovat, ale i šaškovat, publikum by se mělo během hravého představení především bavit.

Nakolik Vaněk rezonuje se svou českou podstatou, se diváci i autoři muzikálu budou moci přesvědčit záhy. Už za dva týdny vystoupí soubor na pražském Fringe Festivalu.

Lenka Kabrhelová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme