Expolicista Babyka, obžalovaný z vraždy manželky, si prý žádné bodnutí nepamatuje

Za velkého zájmu novinářů i veřejnosti dnes začal Krajský soud v Plzni projednávat případ bývalého policisty Miloše Babyky. 36letý muž loni podle obžaloby zavraždil svou ženu a týden se pak ukrýval v lese na okraji Plzně. Když ho kriminalisté dopadli, měl u sebe nůž a zatýkání se bránil. Za vraždu vykonanou s rozmyslem mu hrozí 12 až 20 let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expolicista Miloš Babyka si u Krajského soudu v Plzni zakrýval tvář novinami

Expolicista Miloš Babyka si u Krajského soudu v Plzni zakrýval tvář novinami | Zdroj: ČTK

Bývalého příslušníka cizinecké policie přivedla do jednací síně pětičlenná ozbrojená eskorta. Babyka, oblečený v modrobílé kostkované košili a šedivých manšestrových kalhotách, si zakrýval obličej novinami.

Státní zástupce Martin Rykl pak přednesl obžalobu, která expolicistu viní z toho, že si loni v srpnu počkal na svou ženu v mezipatře panelového domu, kde bydleli. Soud přitom Babykovi uložil měsíční zákaz přibližovat se k manželce. Důvodem bylo údajné domácí násilí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V soudní síni byla i redaktorka Monika Zettlová

„Ona se ho bála, až se třásla. Mlátil ji tak, že si stěžovala u policistů, a oni mu zakázali přístup. A on si to tam s ní šel prostě vyřídit,“ myslí si soused zavražděné, který dnes hlavní líčení také sledoval.

Když žena vyšla z bytu, Miloš Babyka na ni podle obžaloby zaútočil. Loveckým nožem s 23 centimetrů dlouhou čepelí jí postupně zasadil pět ran do krku, hrudníku a břicha. Žena zemřela na vnitřní krvácení. Podle soudních znalců byly některé rány vedeny se silnou intenzitou.

„Je stíhán pro zločin vraždy ve druhém odstavci a v této fázi řízení by nebylo vhodné komentovat či jakkoli předjímat nějaké rozhodnutí soudu,“ uvedl obhájce Robert Kaše.

'Nese to velmi špatně'

Miloš Babyka při četbě obžaloby plakal. Před soudem pak vypověděl, že se ocitl v bezvýchodné situaci – začala se mu rozpadat rodina a kvůli domácímu násilí mu hrozila i ztráta zaměstnání.

Přiznal, že manželku před soudním zákazem uhodil a že jí byl během desetiletého manželství několikrát nevěrný, vykázání ze společného bytu ale vnímal jako nespravedlivý trest.

V osudný den se údajně chtěl zabít, proto si uvařil si lektvar z jedovatého tisu, v domě ho vypil a chtěl, aby ho manželka našla mrtvého. Ta ale prý vyšla s rodinným známým na chodbu, uviděla Babyku a začala křičet.

Expolicista Miloš Babyka si u Krajského soudu v Plzni zakrýval tvář novinami (v pozadí stojí jeho obhájce) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Podle obžalovaného se pak všichni tři strkali a přetlačovali, on vytáhl z tašky nůž a pak prý jen viděl, že manželka krvácí. Žádné bodnutí si podle svých slov nepamatuje.

„Bylo to vidět i z jeho postoje, že to velmi špatně nese,“ reagoval Robert Kaše na otázku, jestli Babyka svého činu lituje.

Líčení sledovali přátelé zavražděné ženy i její matka, která přijela z Ukrajiny. Pobouřilo je, když Babyka u soudu řekl, že jeho manželka měla kladný vztah k alkoholu.

Hlavní líčení bude v následujících dnech pokračovat výslechem znalců a svědků. Rozsudek by mohl padnout 21. května.

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme