Platy učitelů možná příští rok stoupnou o dvě a půl procenta. Stát to přijde na pět miliard

Učitelé se možná dočkají navýšení platů. Od příštího roku by jim stát mohl přidat dvě a půl procenta navíc. V televizi Prima to řekl ministr financí z hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho úřad přitom doteď počítal s tím, že mzdy učitelů porostou maximálně o jedno procento.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel /ilustrační foto/

Učitel /ilustrační foto/ | Foto: Free Digital Photos

„Není pravda, že nechci dát víc peněz učitelům. Chci dát. Ale státních zaměstnanců je 440 tisíc, není možné jim dát osm procent navíc,“ uvedl ministr financí.

Babiš prý už minulý týden o zvyšování platů mluvil s premiérem Bohuslavem Sobotkou. „Někde se dostaneme na 2,5 procenta, což je pět miliard,“ dodal Babiš.

Ministerstvo financí doposud počítalo s navýšením platů učitelů jen o jedno procento.

Ministr: Do čtyř let by měl učitel brát 28 000 Kč

Rozpočet ministerstva školství je přibližně 137 miliard korun. Ministr Marcel Chládek z ČSSD by si přál, aby se zvýšil o tři až pět miliard, z čehož by 1,5 miliardy mělo jít na vyšší platy učitelů.

„Chtěl bych, abychom dosáhli na konci našeho volebního období průměrného platu učitelů 28 tisíc hrubého,“ uvedl Chládek.

V Česku je 60 000 učitelů, tisíce z nich ale práci marně hledají. Průměrný hrubý plat pedagogů byl loni 25 996 korun, bez vedoucích pracovníků pak ještě asi o 1500 korun nižší. Průměrná mzda v ČR byla loni 25 128 korun hrubého.

Nastupující učitelé mají plat kolem 20 tisíc korun hrubého. A to i po šesti letech praxe. Pak se jim mzda zvyšuje o necelou tisícovku.

Průměrné platy mužů a žen podle ukončeného vzdělání | Foto: ČTK

Jakub Šídlo, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme