Vláda bude každý rok zvyšovat minimální mzdu, slíbil Sobotka odborářům

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil na sjezdu odborářů každoroční navyšování minimální mzdy. V pražském hotelu Olšanka zároveň řekl, že vláda chce více chránit zájmy zaměstnanců. Právě to požaduje i nový šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vystoupil na sjezdu odborů v Praze

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vystoupil na sjezdu odborů v Praze | Zdroj: ČTK

Podle Sobotky bylo dřívější zmrazení minimální mzdy chybou.

„Jsme dohodnuti, že ke zvyšování minimální mzdy bude docházet každý rok, na základě vývoje průměrné mzdy, na základě vývoje v ekonomice a na základě výsledků diskuse mezi sociálními partnery,“ uvedl premiér na sjezdu největší odborové centrály.

Minimální mzda je v současnosti osm a půl tisíce korun. Už od příštího roku ji chce vláda zvýšit o 500 korun.

Premiér poděkoval odborářům za protesty

Sobotka také poděkoval odborářům za předloňské protesty, které podle něho přispěly k pádu Nečasovy vlády a vzniku té současné. Ujistil, že jeho kabinet nebude dělat žádná závažná rozhodnutí bez sociálních partnerů.

„Byli bychom velmi rádi, kdyby se v rámci tripartity diskutovala veškerá koncepční rozhodnutí, všechny změny klíčových zákonů, které ovlivňují život občanů v naší zemi,“ zdůraznil premiér.

Nový šéf odborů Josef Středula dosavadní spolupráci s vládou chválí, premiéra ale upozornil, že pokud udělá jeho kabinet chyby, jsou odboráři připraveni znovu demonstrovat.

„Sice bych vám nepřál demonstrace odborů, ale věřte, že když by byly, tak se vám vůbec nebudou líbit,“ řekl Středula Sobotkovi.

Zeman: Zvyšování mezd, ale i udržení pracovních míst

Návrh na zvýšení minimální mzdy podporuje i prezident Miloš Zeman, který na sjezd odborářů rovněž zavítal. Lidé podle něho mají mít motivaci chodit do práce, a ne žít na sociálních dávkách.

„Plně podporuji úsilí odborů nejenom o zvyšování mezd v rámci ekonomických možností, ale také o udržení pracovních míst, protože zde máme armádu 600 tisíc nezaměstnaných.“

„A toto číslo je výčitkou nám všem – vládě, prezidentovi, zaměstnavatelům, ale také odborářům,“ poznamenal Zeman.

Zaměstnavatelům se však návrh nelíbí. Výhrady k němu má i exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Razantní zvýšení minimální mzdy podle něj zasáhne nejen zaměstnavatele.

„Protože bude-li vlivem tohoto nařízení vlády zaměstnavatel donucen propouštět, propustí samozřejmě ty nejzranitelnější a nejméně kvalifikované“ upozornil Kalousek a dodal:

„Lze předpokládat problémy například v podnikání v sociálních službách a u těch, kteří nemají kvalifikaci, tam je bohužel minimální mzda velmi častým jevem.“

Věra Pfeifferová, Jakub Šídlo, mta, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme