Návštěvníci choltického zámku se mohou těšit na nově otevřené prostory s dobovým nábytkem

Zámek v Cholticích byl dlouhá léta zavřený kvůli sporu radnice s italskou větví rodu Thun-Hohensteinů. Dnes ho vlastní městys Choltice a postupně prostory zámku otvírá veřejnosti. Z venku oprýskaná stavba uvnitř skrývá až překvapivě bohatou výzdobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na choltický zámek a kapli sv. Romedia

Pohled na choltický zámek a kapli sv. Romedia | Foto: Tomáš Klement | Zdroj: Český rozhlas

Některé místnosti v choltickém zámku byly nepřístupné, měly zabedněná okna a sloužily jako depozitáře nebo expozice muzea. Vedení zámku teď postupně tyto prostory otevírá veřejnosti a vybavuje je starým dobovým nábytkem.

„Do současné doby tady bylo všechno jen tak vystavené, zabedněná okna, všude byla tma, různé vestavby, které sem vůbec nepatří. Takže jsme letos začaly ty místnosti obnovovat,“ říká zámku kastelán Lukáš Rychtecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co nového je na zámku v Cholticích k vidění, zjistila redaktorka Iveta Záleská.

Narazili přitom podle něj i na překvapení. „Ve vstupní místnosti po stržení falešné zdi jsme objevili dveře, které zkracují vchod do zákristie, do kaple,“ popisuje.

Na světlo se podle kastelána po dlouhé době dostaly zajímavé věci, které byly desítky let schované v depozitářích. „Třeba tady ve vstupní místnosti jsou určitě zajímavé hraběcí lyže, na kterých před 100 lety běhal pan hrabě okolo zámku,“ ukazuje.

Zámek v Cholticích je od května otevřený každý den, mimo pondělí od 10-17 hodin.

Interiér zámecké kaple sv. Romedia v Cholticích | Foto: Tomáš Klement

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme