S dluhy se potýká více než polovina obcí. Ministerstvo financí pro ně chystá pravidla

Více než polovina obcí a měst v Česku dluží podle nejnovějších údajů dohromady přes 92 miliardy korun. To je o 20 miliard více než před pěti lety. Některé obce mohou mít problémy se splácením. Ministerstvo financí chystá pravidla, která radnicím určí, jak nejvíce se mohou zadlužit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce (ilustr. foto)

Dluhy - exekuce (ilustr. foto) | Foto: Ladislav Bába

Podle předsedy Svazu měst a obcí Dana Jiránka si radnice nejčastěji půjčují kvůli projektům financovaným Evropskou unií:

„Obecně se dá říci, že je to kvůli čerpání peněz z EU. V lepším případě, aby obce měly na překlenovací úvěry, než dostanou dotaci, v horším případě jsou to dluhy za to, že tu dotaci musely vrátit,“ vysvětluje Jiránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek

Ministerstvo financí chystá pro obce pravidla, která radnicím určí, jak nejvíce se mohou zadlužit.

Podle mluvčího resortu Marka Zemana by mohla obsahovat pokyny, jak postupovat při předlužení.

„My jsme nyní ve fázi, kdy analyzujeme návrhy a varianty řešení tohoto problémy. Zatím je to ale ve stadiu příprav,“ říká Zeman.

Případ obce Strenice

Rok uplynul od chvíle, kdy lidé v malé obci Strenice na Mladoboleslavsku zjistili, že je obecní pokladna prázdná. Přes milion korun podle policie zpronevěřil bývalý starosta. K účtu si prý dokonce pořídil kreditní kartu, ze které platil soukromé nákupy nebo benzin do svého auta. Vesnice se ale ukradených peněz hned tak nedočká.

„Zůstalo v podstatě jen u splácení a placení výdajů, nic jiného se v obci dít nemůže, nemůže pokračovat žádná další výstavba nebo nějaké plány,“ říká současná starostka obce Strenice Veronika Rudolfová.

Starostka obce Strenice Veronika Rudolfová | Foto: Jana Huzilová

Rázná blondýna vede vesnici od loňského jara. Ve funkci nahradila Jiřího Kalfuse. Ten musel skončit, když čtyři z pěti zastupitelů obce odstoupili. A na tehdejšího starostu podali trestní oznámení.

Jejich podezření, že se v čele obce nechoval správně, potvrdilo i policejní vyšetřování. Kalfus prý za půl roku z účtu obce zpronevěřil víc než milion korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zadluženosti obce Strenice mluvila Markéta Chaloupská

„Není prokázáno, kam ty peníze šly. Já jsem přesvědčena, že do jeho kapsy,“ míní Rudolfová.

Většina peněz zmizela mezi listopadem 2012 a květem 2013. Tedy v době, kdy obec čekala na mimořádné volby.

„17. 12. vybral v Praze v Makru 20 000, 18. 12. pak 50 000, 29. 12. kartou platil v Tescu 5031 korun a ten samý den v Kauflandu platil 5905 korun,“ ukazuje na výpisech z banky současná starostka.

Na to, že je Strenice vytunelovaná, se definitivně přišlo až po volbách v květnu 2013. Zastupitelé zjistili, že na obecním účtu zbývá pouhých 27 tisíc korun.

Strenice,vytunelovaná obec | Foto: Jana Huzilová

Místní lidé jsou kvůli tomu naštvaní i na středočeský krajský úřad. Žádali prý, aby zkontroloval finanční toky v obci. Nic se ale nestalo.

„Středočeský kraj přezkoumává hospodaření obce Strenice každý rok, naposledy v květnu roku 2013. Jiří Kalfus byl starostou právě v mezidobí, kdy kontroloři na obci nebyli,“ vysvětluje mluvčí Středočeského kraje Michal Schuster.

Většina místních nemůže bývalému starostovi přijít na jméno. Mezi nimi je i pan Mirek: „Dělá ze sebe svatého, jak to myslí s vesnicí. A pak to bylo všechno obráceně.“

Zato bývalému starostovi se do vysvětlování moc nechce: „Já se teď k tomu nebudu vyjadřovat.“

Policie exstarostu viní celkem ze čtyř trestných činů. Zmizelých peněz se vesnička na Mladoboleslavsku s ročním rozpočtem dva miliony korun ale hned tak nedočká.

Současné vedení vyčkává, jestli se případ dostane k soudu a ten uzná jejich nárok na škodu. Ani kdyby padl trest, nemá ale obec vyhráno. Jiří Kalfus totiž čelí hned několika exekucím.

mkp, Markéta Chaloupská, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme