V Mladé Boleslavi jde k zápisu do školky asi 500 dětí. Míst by mělo být dost pro všechny

Mateřské školy v Mladé Boleslavi by letos měly najít volné místo pro všechny děti. V září z mateřinek odejde do první třídy základní školy populačně silný ročník, téměř 500 dětí. Přibližně stejný počet dětí jde do školky k dnešnímu zápisu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová školka v Jablonci nad Nisou

Nová školka v Jablonci nad Nisou | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Rodiče si dnes v Mladé Boleslavi kvůli zápisům přivstali. Přesná čísla počtu volných míst a počtu dětí, které rodiče přivedou k zápisu, neznají.

Mezi prvními byl ve školce v ulici 17. listopadu i pan Dalibor. Doma má pětileté dítě a neví, jestli letos konečně uspěje.

„Vůbec netuším, co bude. Chodíme do soukromé školky, ale už se chceme dostat do státní. Loni nám bylo řečeno, že je 350 dětí na čekačce,“ říká pan Dalibor. Pokud by u zápisu opět neuspěli, zkusí obejít i školky v okolí.

Také další rodiče by chtěli, aby jejich dítě nastoupilo v září do školky. Některé matky si totiž teď vydělají devět tisíc korun a pět tisíc platí za školku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy se zápisem dětí do mateřských škol se zajímal reportér Radek Duchoň

„Dneska jsme sem přišli, protože potřebujeme dostat dítě do školky. Doufáme ale spíš v zázrak, protože tady berou dvacet dětí. Pokud by to nevyšlo, budu muset dát výpověď v práci a zůstat zadarmo doma,“ vysvětluje maminka tříletého syna.

K zápisu přišla s tříletým dítětem i další rodina. Půjdou do více školek, protože v Mladé Boleslavi je to možné. Přesto v podstatě jedinou možnost vidí v soukromé školce, která by je vyšla na šest až osm tisíc.

Ředitelka školky Iva Kollinová se dnes ráno věnovala asi třem desítkám rodičů. Další přicházeli během dne.

„V tuto chvíli máme 18 až 20 míst, protože ještě nemáme nahlášené všechny odklady školní docházky,“ uvádí Kollinová.

Kapacita mateřských škol v Mladé Boleslavi je téměř 1400 dětí. Dalších dvě stě míst nabízí školky soukromé. Náměstek primátora Daniel Marek z TOP 09 má pro rodiče výbornou zprávu.

„Do prvních tříd by mělo odejít necelých 500 dětí. Pokud ta čísla neklamou, měli bychom letos uspokojit všechny boleslavské děti, které budou v den nástupu tříleté. Když to dobře dopadne, budeme moct uspokojit i děti, kterým budou tři až v září, v říjnu nebo v listopadu,“ slibuje Marek.

Kritériem pro přijetí do školky je trvalé bydliště v Mladé Boleslavi a věk dítěte tři roky. Ve městě je celkem 10 školek, za poslední tři roky v nich přibylo 132 míst.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme