Saúdská Arábie stupňuje boj s teroristy. Osm členů Al-Káidy dostalo trest smrti

V Saúdské Arábii odsoudili osm členů teroristické sítě Al-Káida k trestu smrti. Dalších 77 radikálů stráví za mřížemi od dvou do pětatřiceti let. Je to výsledek nového protiteroristického tažení, které arabská ropná monarchie v posledních měsících stupňuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rijád

Rijád | Foto: Jitka Kosíková

Odsouzení si podle speciálního tribunálu vysloužili vysoké tresty za to, že naplánovali a provedli atentáty v saúdskoarabské metropoli Rijádu.

Zaútočili tam na tři objekty, ve kterých žili zahraniční pracovníci, často lidé ze Západu. Nejdřív ozbrojenci zabili ostrahu a začali střílet po cizincích, pak ještě na místě odpálili bombu ukrytou v autě. Zabili při tom více než 30 lidí, místních i cizinců.

Tribunál monarchie zřídila před několika měsíci. Je součástí opatření proti terorismu. Mezi ně spadá i nový protiteroristický zákon, který kromě tvrdých postihů za terorismus těžce dopadá i na ty, kteří ho financují. Zákon platí od letošního února.

Norma má však i své kritiky – hlavně proto, že podle ní je teroristický čin takový, který ohrožuje společenský pořádek, bezpečnost a jednotu země. Třeba podle Amnesty International hrozí, že by se zákon dal zneužít i proti politické opozici.

Saúdská Arábie byla dlouhodobě za přístup k islamistickým radikálům kritizovaná.

Řada z nich je s tamním prostředím spojená – třeba Usáma bin Ládin pocházel právě ze Saúdské Arábie, dokonce z jedné z tamních nejvlivnějších rodin. Také patnáct z devatenácti atentátníků, kteří se podíleli na útocích v USA z 11. září 2001, pocházelo právě z této ropné monarchie.

Mnozí bohatí Saúdští Arabové vychovávaní často v duchu velmi konzervativního islámu pak dodnes financují islamistické radikály po celém světě.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme