Ložiska vzácných kovů na Písecku zůstanou netknutá, proti těžbě je i vedení kraje

Obce Sepekov a Kovářov na Písecku odmítají geologický průzkum tamních ložisek zlata a wolframu. Průzkum chce provádět soukromá firma, která by zde následně mohla začít těžit. Kraj obce v jejich odporu proti těžbě, i samotnému průzkumu, podpoří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí ve  stonavské šachte - severni lokalite Dolu ČSM.

Těžba uhlí ve stonavské šachte - severni lokalite Dolu ČSM. | Foto: Radek Luksa

Jihočeský hejtman Jiří Zimola po posledním jednání krajské rady prohlásil, že není vhodná doba k provádění geologického průzkumu, který by později vedl k těžbě.

„Je sice fajn vědět, že na území jihočeského kraje máme ložiska zlata, že nejsme chudý kraj. Z druhé strany by v současné době nemělo být hlavním krédem celou zemi vyplundrovat a vytěžit, a nabídnout to pak nejlépe nějakým soukromým firmám,“ říká.

Sepekovský starosta Josef Himl se obává, že by už samotný geologický průzkum mohl znamenat zásah do krajiny.

„Není to, že by někdo chodil s kladívkem po lese, jsou to vrty do padesáti metrů hloubky, nespecifikované rýhy, široké, dlouhé, to nikde nepíší,“ vysvětluje.

Zlaté ložisko kolem Sepekova na Písecku je bohaté na wolfram. Při těžbě by se ale do přírody dostával i jedovatý arzenopyrit, který se postupně rozkládá na další jedovaté sloučeniny a kumuluje v živých organismech, dodává starosta Josef Himl.

Starostové Sepekova i sousedního Kovářova tak ve svém stanovicku zatím mají podporu ze strany vedení kraje. Zamítnutí průzkumů a těžby si tento týden od jihočeských zástupců vyslechne i senát.


Zvětšit mapu

Martin Pokorný, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme