Při závalu v dole Centrum na Mostecku zemřel horník

Šestačtyřicetiletý horník zahynul při nočním závalu v hlubinném dole Centrum na Mostecku. Při prorážení tunelu na něj spadl velký kus horniny. Pětice mužů pracovala v hloubce asi 180 metrů. Čtyřem zbývajícím horníkům se nic nestalo. Příčiny závalu vyšetřuje policie i báňský úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důlní záchranáři jdou do akce

Důlní záchranáři jdou do akce | Foto: OKD, a. s.

"Brzy nad ránem došlo ke smrtelnému úrazu jednoho z našich zaměstnanců. Byl to vynikající kamarád a špičkový havíř. Srovnatelnou událost jsme neměli zhruba devatenáct let,“ potvrdil ředitel dolu Pavel Lička.

„Došlo bohužel k hornickému podcenění rizika. Došlo k pádu bezprostředního nadloží nad prorážkou a k usmrcení postiženého zaměstnance. Na pracovišti bylo samozřejmě více zaměstnanců, kteří stihli zareagovat, ale bohužel ten horník na místě mrtev,“ vysvětluje mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místo se vypravila reportérka Iva Zítková

Okolnosti neštěstí šetří podle něj policie a báňský úřad. „Mezi první úkony šetření patří ohledání místa a zajištění prvotní dokumentace, podle které měli zaměstnanci postupovat. Poté dochází k výslechům svědků. Ale to podle mě připadá v úvahu v pondělí,“ předpokládá Machek.

Důl Centrum je posledním hlubinným dolem v Čechách. Svou činnost zahájil před více než 120 lety. O jeho uzavření se hovoří už několik let. Neřízený zával se tu stal naposledy v roce 1995, tehdy ale nebyl nikdo zraněn. Momentálně se důl nachází v takzvané likvidaci.

Jakub Šídlo, bre, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme