Stadion v Helsinkách viděl triumf Zátopkových, teď tam nastoupí fotbalisté

České fotbalisty čeká při večerním zápase s Finskem rozlehlý stadion s atletickou dráhou. I přesto pro ně může mít své kouzlo, díky olympijským hrám z roku 1952 jde o památné místo pro český sport.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský stadion v Helsinkách

Olympijský stadion v Helsinkách | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Emil Zátopek vyhrál na Olympijském stadionu v Helsinkách během her v roce 1952 tři závody. Jedno olympijské vítězství přidala v soutěži oštěpařek ještě běžcova manželka Dana Zátopková. Výsledky legendárního páru dodnes připomíná pamětní deska uvnitř stadionu.

Pavel Vrba si ji mohl prohlédnout už před 32 lety. „Už jsem tu podruhé, takže to pro mě není nic nového. Bylo to finále ME v roce 1982 a prohráli jsme se Skotskem 1:3,“ vzpomíná trenér na juniorský šampionát, který se tu hrál ještě před všemi přestavbami.

Olympijský stadion je díky 62 let starému výkonu manželů Zátopkových poutním místem českého sportu. „Je to hezké připomenutí a budeme na to chtít navázat,“ plánuje Marek Suchý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historii i současnost stadionu v Helsinkách přibližuje reportér ČRo Jan Kaliba

„Záběry neznám, ale vím o tom. Pro nás je důležité, že chceme zápas zvládnout a nakopnout český fotbal nahoru,“ doplňuje Daniel Pudil.

Modernizace nejsou na stadionu příliš znát. Kapacita se snížila ze sedmdesáti na čtyřicet tisíc, ale dlouhé dřevěné lavičky bez jednotlivých sedadel - vkusné, ovšem pro fotbalové zápasy naprosto nepředpisové - jako by ještě slávu manželů Zátopkových pamatovaly.

Místo moderny a komerce stadion dýchá spíš přírodou a historií. Před několika lety se na stadionu usídlil výr velký, poblíž je muzeum finského sportu, sochy legendárních vytrvalců Nurmiho nebo Viréna a trénují tam sportovci všeho druhu.

O české fotbalisty není ve Finsku zájem, místní dávají přednost hokeji

Číst článek

Socha Emila Zátopka mezi nimi ale chybí. Finové tu totiž vysochali pouze své národní sportovní hrdiny.

Nenašly ji ani dívky, které poblíž stadionu trénovaly před republikovým mistrovstvím v cheerleadingu. Atmosféru fotbalového zápasu ale nedoplní. „Soutěžíme jen v našem sportu, neroztleskáváme pro někoho dalšího,“ vysvětluje mladá Finka.

Zápas Finska s Českou republikou začíná v 18 hodin českého času, o hodinu později začíná na Radiožurnálu přímý přenos druhého poločasu.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme