Ukrajinská armáda bojuje s povstalci o kontrolu nad letištěm v Doněcku

V Doněcku na východě Ukrajiny pokračuje boj o mezinárodní letiště. Ozbrojené proruské milice odtamtud vyhnaly vojáky i letové dispečery. Armáda se teď snaží dostat terminál zpátky pod svou kontrolu s nasazením vrtulníků a stíhaček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda a proruští ozbrojenci bojují o strategicky důležité letiště v Doněcku

Ukrajinská armáda a proruští ozbrojenci bojují o strategicky důležité letiště v Doněcku | Zdroj: Reuters

Situace na místě je podle zpravodaje Českého rozhlasu velmi napjatá. Všechny cesty k letišti jsou odříznuté, ozývá se střelba a výbuchy.

„Všichni domů! Začíná se střílet,“ volají policisté. Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu se přiblížil k letišti. V jeho reportáži je slyšet blízká střelba.

Lidé utíkají po chodníku, neví, co se děje. Z okolních domů je slyšet střelba. Reportérův řidič říká, že z tohoto místa je nejlepší zmizet: „Situace je nevyzpytatelná!“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž přímo z místa bojů natočil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Nad areálem letiště přelétá několik bojových vrtulníků ukrajinské armády a také dvě stíhačky. Ostřelovači z řad separatistů na ně pálí z granátometů.

Podle štábu protiteroristické operace se ukrajinským silám podařilo zasáhnout raketový komplex povstalců. Vítěz prezidentských voleb Petro Porošenko oznámil, že operace bude pokračovat a neměla by trvat měsíce, nýbrž jen hodiny.

Vzdušný prostor nad Doněckem teď momentálně nikdo nekontroluje, všechny lety jsou zrušené až do odvolání. Z letiště utekli ukrajinští vojáci a ukryli se do lesa blízko přistávací plochy. Uprchli také dispečeři letového provozu.

Proruští ozbrojenci se po prvním úderu ukrajinské armády rozprchli do města. Střílelo se i v přilehlých částech okolo letiště a místní lidé utíkali v panice do bezpečí.

Později se ozbrojenci snažili dostat zpět k letišti. Mezi nimi i oddíly tzv. Doněcké islámské republiky, které tvoří čečenští dobrovolníci bojující na straně proruských separatistů.

Doněcké letiště Sergeje Prokofjeva bylo terčem útoku povstalců už několikrát. Jednotky armády a Národní gardy útoky zatím vždy odrazily, armádní hlídky byly v posledních týdnech rozestavěny v letištním terminálu i podél ranvejí.

Střety se přesouvají k městu

Boje se následně přesunuly blíže k městu a přicházejí zprávy také o bojích na nádraží, kde má být i jeden mrtvý. Příslušníci tzv. doněcké armády se snaží uprchnout z oblasti kolem leteckého terminálu.

Zatímco dříve se jednalo spíše o obsazování budov v tamní oblasti, nyní zřejmě došlo ke zlomu. Očekávalo se, že se situace může po ukrajinských prezidentských volbách radikalizovat.

Příští ukrajinský prezident Petro Porošenko už naznačil, že operace by měla pokračovat razantněji.


Zvětšit mapu

Milan Kopp, Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme