EU vytvořila zvláštní skupinu na pomoc Ukrajině, v čele je český eurokomisař Štefan Füle

Evropská unie založila zvláštní skupinu na pomoc Ukrajině. Tým expertů vede český eurokomisař Štefan Füle, který má v Evropské komisi na starosti rozšíření a vztahy se sousedy. Experti mají Ukrajině pomoci prosadit zásadní reformy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výplata penzí na Krymu v ruských rublech

Výplata penzí na Krymu v ruských rublech | Zdroj: Reuters

Podle předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa se Ukrajina musí stát moderní nezávislou zemí.

Skupina expertů má Ukrajině radit s tím, jak reformovat ekonomiku, která je na pokraji bankrotu. Odborníci by měli také pracovat na změnách v ukrajinské justici a státní správě.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU založila zvláštní skupinu expertů na pomoc Ukrajině. Podrobnosti telefonoval bruselský zpravodaj Ondřej Houska.

„Prvním úkolem bude stabilizovat ekonomiku a finance. Druhým vytvořit podmínky pro růst HDP na Ukrajině. Třetím úkolem bude pomoc Ukrajině vytvořit nejvhodnější podmínky pro to, aby plnění asociační dohody přivedlo do země co nejvíc investorů,“ popisuje český eurokomisař Štefan Füle.

Jak nedávno vybraným médiím včetně Českého rozhlasu řekl vysoce postavený zdroj, Ukrajina je podle Unie země prolezlá korupcí. Experti ze států osmadvacítky proto budou na přání ukrajinské vlády působit i přímo v Kyjevě na jednotlivých klíčových ministerstvech.

Evropská komise už taky navrhla, aby Unie Ukrajině pomocí půjček a grantů poskytla v přepočtu zhruba 300 miliard korun. Ukrajinci ale předtím musí provést tvrdé a hluboké reformy.

Další sankce proti Rusku

Kromě pomoci pro Ukrajinu teď ale Evropská unie musí řešit hlavně politiku Ruska. V Bruselu už proti Rusku připravují další sankce.

Evropští lídři zadali Evropské komisi, aby připravila, jaké sankce eventuálně na Rusko uvalí v případě, že bude nadále pokračovat třeba ve vojenské akci vůči východu nebo jihu Ukrajiny.

Experti podle diplomatů připravují sankce od mírných až po velmi tvrdé. Mluví se například o akci proti ruským finančním ústavům, společnostem těžícím nerostné suroviny a podobně.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme