Česko pomůže při obnově zničených nemocnic v Bosně

Bosna a Hercegovina se obává šíření epidemií, zabránit tomu má i česká pomoc. Praha se totiž chystá poskytnout finanční částku na obnovu dvou zničených zdravotnických zařízení v Maglaji a městě Doboj. Do Brčka už mezitím dorazilo 1120 balíčků první pomoci a nouzového přežití, které Bosně a Hercegovině Česká republika darovala v rámci humanitární pomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V oblasti postižené povodněmi se musí odklidit i pozůstatke stovek uhynulých zvířat

V oblasti postižené povodněmi se musí odklidit i pozůstatke stovek uhynulých zvířat | Zdroj: Reuters

Ředitelka polikliniky v Maglaji ukazuje na zničené přístroje, zdravotnické zařízení je tak zcela vyřazeno z provozu.

Stejně rychle, jako se valí voda v blízkém korytu řeky Bosny, by ale právě do tohoto těžce zasaženého města měla zamířit česká pomoc:

Přehrát

00:00 / 00:00

O české pomoci mluvil s reportéírem Robertem Mikolášem český velvyslanec v Bosně a Hercegovině Tomáš Szunyog

„Dneska jsme obdrželi návrh projektu od regionálního rozvojového centra Doboj – Maglaj, se kterým jsme už před několika lety spolupracovali na několika rozvojových projektech,“ říká velvyslanec České republiky v Bosně a Hercegovině v Sarajevu Tomáš Szunyog.

„Návrh, který jsme obdrželi, spočívá v tom, že by Česká republika mohla vyčlenit 1,5 milionu korun na obnovu laboratoří v poliklinikách ve městech Doboj a Maglaj,“ dodává velvyslanec.

Balkán dál bojuje se stoletou vodou, hrozbou jsou epidemie a minová pole

Číst článek

Obě města totiž potřebují tyto laboratoře co nejrychleji zprovoznit, aby mohly začít odebírat a vyhodnocovat vzorky a zabránit tak možnému šíření nemocí.

Tím spíše, když deště vystřídalo teplé a slunečné počasí a všude jsou stále obrovské nánosy bahna, špíny a hory odpadků, které lemují i oba břehy řeky. V celém regionu je navíc velké množství uhynulých zvířat.

Sbírky pro Bosnu a Hercegovinu a Srbsko
ADRA: číslo účtu 34983498/0300, v.s. 510
Člověk v tísni: číslo účtu 51945194/0300

Přístroje i stavební pomoc

„Co se týče Maglaje, tak tam půjde o přístroje, v případě nemocnice v městě Doboj zase o stavební úpravy, elektroinstalace, ale také o vybavení laboratoří, ve kterých nezůstal jediný funkční přístroj,“ vysvětluje Maja Mišič, ředitelka regionální agentury pro rozvoj.

Podle českého velvyslance tak právě znovu zprovoznění nemocnice v Doboji a polikliniky v Maglaji přispěje i k zajištění zdraví místních obyvatel:

„Pokud by tu pomoc bylo možné poskytnout co nejdříve, ideálně okamžitě, tak bychom možná byli jednak mezi prvními donory (dárci – pozn. red.) konkrétní pomoci pro konkrétní oblasti.“

„A jednak bychom mohli zajistit obnovu řádného život a předejít možná nějakým ještě dalším krizím, nebo složitým situacím,“ dodává Tomáš Szunyog.

Bosenské úřady vyhlásily Den národního smutku

Mezitím Obyvatelé Bosny a Hercegoviny bojují s časem. Vydatné srážky totiž vystřídalo slunečné a teplé počasí, což komplikuje odstraňování nánosů bahna.

Nejhorší záplavy za posledních 120 let zničily i stovky škol a zdravotnických zařízení.

„Snažíme se vše vrátit do původního stavu, ale jde to těžko, protože rozvodněná řeka Bosna vyplavila na břeh obrovské množství kmenů a odpadků,“ ukazuje Mehmet Mustaj Bašič, starosta města Maglaj na ulice pokryté nánosy bahna i vyplavené domy.

„Teprve nyní se tak soustředíme na likvidaci zničeného vybavení zdejších budov,“ dodává.

Velmi špatná pak zůstává i situace v Šamci na soutoku řek Bosny a Sávy nebo v distriktu Brčko.

Povodně v Srbsku, Bosně a Hercegovině | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme