Oděsa hlásí srážky stoupenců a odpůrců Kyjeva, počet obětí už přesáhl čtyři desítky

V centru Oděsy na jihu Ukrajiny vypukly mohutné srážky mezi proruskými a proukrajinskými demonstranty. Podle zpráv z místa létaly vzduchem kameny a dlažební kostky a ozývala se i střelba. Na místě je podle posledních zpráv 42 mrtvých. Nejvíce obětí si vyžádal požár budovy odborových svazů. Mezi desítkami zraněných jsou i policisté a několik novinářů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Oděsa. Střet stoupenců a odpůrců Kyjeva si vyžádal několik desítek obětí. Hlavně v souvislosti s požárem budovy odborů (na snímku)

Ukrajina, Oděsa. Střet stoupenců a odpůrců Kyjeva si vyžádal několik desítek obětí. Hlavně v souvislosti s požárem budovy odborů (na snímku) | Zdroj: Reuters

Informace o obětech rychle rostou. Odpoledne, kdy se informace o střetech objevila, se nejdříve mluvilo o jedné, pak o čtyřech a kolem deváté večer SEČ už o zhruba čtyřech desítkách.

Za prudký nárůst obětí může požár budovy odborových svazů – někteří lidé se prý udusili dýmem, někteří zahynuli, když se snažili uniknout plamenům skokem z okna. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na policejní prohlášení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění na Ukrajině a postoji Ruska informoval moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Podle ruské agentury ITAR-TASS mají požár na svědomí bojůvky ukrajinských radikálních nacionalistů z organizace Pravý sektor. Podrobnosti o tom, z kterého tábora jsou oběti, zatím chybí.

Na počátku dnešních střetů byl podle ukrajinské agentury Unian průvod fotbalových fanoušků, k nimž se přidali i lidé s ukrajinskými vlajkami v rukou. Po zpěvu ukrajinské hymny však na průvod zaútočili mladíci s baseballovými pálkami. Do rvačky se pak zapojilo několik tisíc lidí.

Poněkud jinak však popisovala začátek střetů ruská ITAR-TASS. Masové nepokoje v centru Oděsy podle ní naopak vyprovokovalo asi 1500 radikálně naladěných stoupenců kyjevského režimu a fotbalových ultras.

Zamaskovaní radikálové z Pravého sektoru prý skandovali „Sláva Ukrajině!“ a „Smrt nepřátelům!“. Střetli se však s aktivisty, protestujícími proti uchopení moci na Ukrajině a žádajícími vyhlášení referenda o federalizaci země a povýšení ruštiny na úřední jazyk.

Srážky jsou dnes hlášeny i z dalších míst Ukrajiny. Třeba z Kramatorsku a Slavjansku, kde se snažila ukrajinská armáda vytlačit proruské ozbrojence z jejich pozic.

Akce ukrajinské armády pokračuje, vzkázal Turčynov. Rusko chce schůzku RB OSN

Číst článek

Ukrajina. Oděsa. Ve městě se střetli stoupenci a odpůrci Kyjeva. Na snímku proruský aktivista | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

ČTK, kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme