Někteří rodiče si stěžují na školku v Puklicích. Starší děti se prý musí starat o mladší

Školku v Puklicích na Jihlavsku nejspíš začne prošetřovat inspekce. Podle některých rodičů nedostatečně připravuje děti na školní docházku a chystají se podat oficiální podnět. Učitelky prý nestíhají - a někdy to končí tak, že se starší dětí musí starat o ty mladší třeba i na toaletě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mateřská škola v Puklicích

Mateřská škola v Puklicích | Foto: Petr Palovčík

„Já jsem se jí zeptala, co dělala ten den ve školce, a ona mi řekla, že ten den nic, že pomáhali starat se o ty menší. Že konkrétně pomáhala těm menším na záchodě,“ stěžuje si maminka šestileté žačky puklické školky, která nechce zveřejňovat jméno.

Za nedostatečnou přípravou dětí na přechod do základní školy, může podle ní i nesprávné rozdělení dětí do skupin. V puklické školce jsou dvě třídy s velkými věkovými rozdíly.

„Od těch dva a půl do šesti let, než jdou do školy, tak je to konkrétně ve třídě, kde je moje dcera. A nemyslím si, že příprava u těch dětí je vyhovující,“ říká matka dívky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč si rodiče stěžují na školku v Puklicích, zjišťoval reportér Petr Palovčík

„Od toho, aby se starali o děti, tam jsou pracovníci toho zařízení, nikoliv ty děti,“ hodnotí z obecného pohledu podobné situace Ondřej Andrys - náměstek ústředního školního inspektora.

„Problém spočívá v tom, jestli nedošlo k zanedbání ze strany zaměstnanců toho zařízení a jestli způsob kooperace těch dětí byl adekvátní jejich věku,“ dodává.

Přes popsané problémy rodiče uspořádali i benefiční koncert a za desítky tisíc nakoupili školce vybavení a pomůcky. Tvrdí ale, že vedení jim vstříc nevychází. Mohou tak i hůř posoudit kvalitu výuky.

„Různé akce pro děti se vždy děly za podpory a účasti rodičů. Třeba teď se čarodějnice udělaly v době, kdy rodiče moc nemohou, byly dopoledne,“ dává žena příklad.

Nejde prý jen o vzdělávání

Na tyto problémy upozorňuje víc rodičů, nechtějí ale mluvit na mikrofon. Jejich výtky se netýkají jen vzdělávání.

„V umývárně byla plíseň na zdech, ručníky se válely o tu plesnivou zeď. Pak se to nějak upravilo, daly se tam nové věšáky. Toto se už ale nestalo v horním oddělení,“ tvrdí matka.

Ředitel puklické školy a školky Jaroslav Taras do telefonu řekl, že nic komentovat nebude. Vyjádřit se odmítl i při osobním kontaktu.

Obec čeká na oficiální stížnost

Bývalá vedoucí učitelka Hana Kulhánková – Ferdová je aktuálně v dlouhodobé pracovní neschopnosti. Nespokojení rodiče tvrdí, že se snažila problémy řešit.

„Nemohu popřít, že o určitých připomínkách v současné době vím. Mohu k tomu jenom říct, že jsou věci, které jsem chtěla s vedením školy řešit, ale nebylo ochotno naslouchat mi,“ přiznává.

Zřizovatelem místní školy a školky je obec Puklice, kde žije 800 lidí. Nezávislým starostou je Karel Tůma. „Zatím jsem nic neobdržel, žádnou stížnost. Zjistíme, jestli něco došlo panu řediteli, a pokud došlo, tak to budeme projednávat,“ tvrdí.

„Moje dcera nastupuje do školy a počítáme dny. Nastoupí v Jihlavě,“ uzavírá maminka šestileté žačky. Někteří rodiče ale takovou možnost nemají a rozhodli se situaci řešit jinak. Na vedení školy si budou v nejbližších dnech oficiálně stěžovat na Krajský úřad a Českou školní inspekci.

Mateřská škola v Puklicích | Foto: Petr Palovčík

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme